Sök efter symptom

Uppdaterad: 25 juni 2017

 TV

Att ha svårigheter att titta på TV och film är typiskt vid schizofreni. 

Det är att kombinera bild och ljud till ett begripligt sammanhang som skapar problemet, men även sämre uppmärksamhet och koncentration. Det har ingenting med intelligens att göra utan drabbar även universitetsutbildade, som kan vara hur intelligenta som helst. Det är främst program med en handling, som är svåra att begripa t.ex teater och shower. 

TV-program kan också framkalla hänsyftningsparanoia, som innebär en övertygelse att programmet handlar om en själv ofta på ett illvilligt sätt. Den här typen av problem kan vara kortvariga, men också pågå i år och vara mycket besvärande. 

Tankeutsändning innebär att personen tror att dennes tankar utsänds i TV eller radio, så att alla kan ta del av dem. Anses vara ett mycket säkert tecken på schizofreni och är en bisarr vanföreställning. 

Trueman show vanföreställningar, har kommit efter filmen Trueman show, innebär att personen filmas i sitt dagliga liv och filmen sänds som underhållning i TV. (vanföreställningar se kapitlet Övervinn din paranoia! för självhjälp). 

Att se på vissa typer av TV-program och filmer kan öka paranoia. Ett problem med filmer och TV är ofta att schizofreni porträtteras på ett felaktigt sätt, vilket skapar fördomar hos allmänheten. 

  

 Självhjälp: 

  • Tecknade filmer, cirkusprogram och reseskildringar brukar gå att följa lättare, eftersom de inte innehåller så mycket ljud utan mest bilder. 

  • Vissa TV-program går att få textade. Du kan försöka att tona ned ljudet och istället läsa texten till programmet. Hur du får programmet textat framgår på denna hemsida för hörselskadade. SVT Play textar också program, titta efter textsymbolen i underkant på rutan. 

  • Titta inte på TV-program eller filmer, som kan öka din paranoia eller vanföreställningar – som nyhetsprogram, fantasy eller annat som kan störa din verklighetsförankring. 

 

 

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2016-12-06 22:43
Jag tycker att det är lättare att se på filmer på bio än i TV. Då måste man sitta still och koncentrera sig.
Admin1
#2 Admin1 2015-10-15 14:03
Denna vecka är det 3 personer här, som berättat att de haft Trueman Show vanföreställningar, så det är nog vanligare än man tror.
Ready
#1 Ready 2015-10-11 19:43
Jag tror att jag har något lättare att se på film idag än för några år sedan. Förmågan att kunna tillgodogöra sig film är en bra måttstock på hur måendet är.

Du har inte rätt att posta kommentarer