Sök efter symptom

Uppdaterad: 23 augusti 2017

help

För att lyckas att själv behandla symptom krävs rätt strategi. 50 % har kvarvarande symptom trots medicin och andra behandlingar. Dessutom kan lindrigare symptom vara svåra att få bort med medicin. Psykofarmaka brukar alltid vara bättre vid kraftigare symptom t.ex vid inläggning. Det är då det märks en kraftig effekt. Därför är det viktigt att prova självhjälp som tillägg till din vanliga behandling när du har symptom som besvärar dig. Idag tillbringar en med schizofreni 2 % av tiden hos psykiatrin, så resten av tiden är det självhjälp, som gäller.

Tänk på att ett symptom kan påverka andra symptom. Om du lindrar ångest kan röster och paranoia minska också. Ångest, sömnsvårigheter och stress är viktiga och besvärliga symptom, som påverkar andra symptom. 

Ett självhjälpsråd kan nog kosta 200 miljoner kronor att vetenskapligt bevisa effekt för och därför är självhjälp inte så väl bevisad. Appar kan ge möjlighet att bevisa effekten av självhjälpsråd billigt, men vi är inte där än. Psykosociala behandlingar, som ger kunskaper och självhjälpsråd har dock ofta bevisad effekt, vilket indirekt bevisar nyttan av självhjälp.

  • Identifiera symptom som är envisa och som inte går över. Börja behandla det symptom som är värst och som mest stör din vardag. Du skall bara behandla ett symptom i taget. Skriv ner på ett papper hur symptomet brukar upplevas. Viska har ett pdf-formulär för detta som är mycket bra, som man kan skriva i och spara. Formuläret tar också upp ångest, sömn och stress, som kan förstärka andra symptom och viktiga att därför bedöma. Formuläret finns här.

  • Kartlägg dina symptom. Skriv ner på papper hur ofta dina symptom kommer, deras styrka och ange också om något i din omgivning kan ha varit orsaken. I denna bok kan du mäta hur stora de flesta symptomen är, vilket är unikt för självhjälpsböcker. Genom att göra så kan du komma på vad som kan förvärra eller lindra dina symptom. Psykossymptom påverkas ofta av omgivningen.

  • Följ självhjälpsråden för det symptom du har och starta din självbehandling men testa bara ett råd i taget. Fortsätt att kartlägga dina symptom, så att du ser om du får någon effekt av din behandling. 

  • De råd du märker ger effekt använder du mer av och mindre av de råd, som inte ger så bra effekt. Planera också hur ofta du skall ge dig behandlingen. Mediciner doseras regelbundet och samma sak gäller att självhjälpen måste upprepas och särskilt när du får symptom. 

  • Utvärdera din behandling. Det kan krävas att du försöker förbättra och förändra din behandling och självhjälpen, så den blir bättre anpassad till din situation. Använd symptomskalorna i denna bok för ditt symptom eller PANSS eller BPRS-skalorna, som mäter många olika symptom samtidigt. Du kan då se om andra symptom också minskar.

  • Minst två olika självhjälpsråd bör du använda för varje symptom. Forskningen visar att de med fler självhjälpsråd i behandlingen lyckas bättre att behandla envisa symptom. 

  • Kolla om appar finns för ditt symptom. Helst skall de ha bevisad effekt. På viska.se finns information om appar, som uppdateras i takt med ny information kommer. Appar kan få mycket stor betydelse för självhjälpen mot schizofreni framöver.

 

Hämtad delvist från boken: 

Clinical Handbook of Schizophrenia (2008) sid 273-274.

Kommentarer   
Admin1
#12 Admin1 2015-09-28 16:04
Skådespelare, artister och författare brukar ofta ha psykiska problem. På sätt och vis lever de i en annan verklighet än andra och det verkar inte bra för hälsan. Sedan brukar de ju missbruka. Att missbruka är också att förändra verkligheten.
Ready
#11 Ready 2015-09-27 22:00
Psykisk sjukdom väcker så många frågor. Vad är ett normalt liv? Hur är en normal människa? Klart är att det inte är normalt att ta mediciner morgon och kväll för att överhuvudtaget fungera.
Ready
#10 Ready 2015-09-27 21:41
Citerar Geta:
Det är väl knappt tillåtet.


Det är möjligt att det var tillåtet när Nissegossen var ung.
Geta
#9 Geta 2015-09-27 21:37
Det är väl knappt tillåtet.
Ready
#8 Ready 2015-09-27 21:32
Citerar Geta:
Jag tycker att det mest är männen på Viska som har inlett relationer med personal inom psykiatrin.


För mig känns det som att förflytta ett berg att få till det med personal inom psykiatrin.
Ready
#7 Ready 2015-09-27 21:27
Det har varit ganska stora skillnader på de psykiatiker jag har haft.
Geta
#6 Geta 2015-09-27 21:24
Jag tycker att det mest är männen på Viska som har inlett relationer med personal inom psykiatrin.
Admin1
#5 Admin1 2015-09-27 21:20
Jag tycker alla psykiater jag har haft är bra och nästan identiska och kopior. Samhället satsar på oss vi får de mest studiebegåvade med 11 års utbildning, som hjälper oss. Ingen medicinman som inte kan läsa och som trummar i ett hörn i en hydda med ett halsband med lejontänder om halsen.
Ready
#4 Ready 2015-09-27 19:48
Kvinnor blir ofta kära i sina läkare eller behandlare, men hur ofta blir en manlig patient det?
Geta
#3 Geta 2015-09-27 19:22
En läkare som jag hade i åtta år har betytt allt för mig.

Du har inte rätt att posta kommentarer