Välkomna framsteg har gjorts för att hitta biologiska orsakerna för schizofreni, men för många är frågan vad som orsakar sjukdomen oviktig säger forskaren David Adam, som själv har OCD sedan 20 år.

Nyligen har 100 regioner av genomet kopplats till schizofreni samtidigt som det kommit en donation på 700 miljoner USD från filantropen Ted Stanley för studier av särskilt generna vid psykiska sjukdomar.

OCD, som David Oven har, liknar delvist schizofreni med liknande mörka idéer, tankar och bilder, men vid OCD är man själv medveten om att det kommer från en själv medan vid schizofrenipsykosen, så är man det inte.

Han har talat med många med OCD och ingen bryr sig om sjukdomsorsaken utan enbart om hur OCD påverkar en och hur man blir friskare.

Schizofreni har problem med felaktig mediabild, men slipper bli ansedd som en milda sjukdom, som kan drabba de med OCD och depression.

För schizofreni så hävdar ingen att den beror på sociala faktorer eller läkemedelsföretagen utan att den har biologiska rötter, vilket klart också andra psykiska sjukdomar har.

Läs mer i Nature.