Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:  6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Från IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

Testa Viska-appen

En  gratis självhjälpsapp. Nu buggfixad. För android 5 och över här och för android 4 och över här. Nu finns små ikoner med Viska-gubben på varje rad i menyn. Appen bättre än någonsin.

Finns också som webb-app: https://www.viska.se/app7/

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommer en gång i månaden med nyheter. Skriv din e-postadress i rutan. Klicka på Prenumerera.

Att höra röster i sitt huvud är en erfarenhet som ofta hänger samman med psykisk sjukdom, men inte alltid.

Hur kan man lära sig att leva med sina röster och var kommer de ifrån?

Lyssna på radioprogrammet hos Sveriges Radio. Tack Geta för tipset!

Kommentar  
Schizofreni förklarades med perceptioner och hur hjärnan är organiserad.
Mina röster var högljudda och aggressiva, men när jag fick antipsykotika blev de tystare och vänligare. Ibland rent av hjälpsamma. De ändrade sig totalt.
Läkaren hade inte erfarenhet av att någon av hennes patienter hade vänliga röster.
Vanliga personer kunde höra röster vid stress. Vid stress kan vanliga personer få depersonalisation dvs man känner inte igen sig själv eller armar eller ben t.ex. En teori om röster är att man inte känner igen sina egna tankar och de upplevs som främmande, vilket gör att de förvandlas från tankar till röster. Svårt att säga om det gäller vid schizofreni, men depersonalisation förekommer liksom jagstörning (ipseitetsstörning), där kroppen flyter ihop med omgivningen. I hjärnan finns jagcentrum och om jag håller i ett äpple, så vet jagcentrum att jag håller i äpplet. Men om jag centrum störs, då kanske jag tror någon annan håller i äpplet.
Jag har lyssnat till programmet, som var riktigt bra, men samtidigt så inser jag att man inte hanterar rösterna rätt idag. Har man skrikande aggressiva röster är det nog psykos på gång eller så saknar antipsykotikan effekt. Har antipsykotikan effekt blir rösterna snälla och hjälpsamma. När det inte är så är det något problem med medicineringen - den tas inte eller effekten är otillräcklig. Efter att ha lyssnat på programmet så inser jag att det här behärskar man ännu inte. Man har fel angreppspunkt. Det är inte vad rösterna säger utan röstvolym, aggressivitet, uppmaningar, som är intressant.