App vid tidiga tecken på psykos

Youth Mental Health Network i England har skapat en app vid tidiga tecken på psykos, som heter My Journey.

Du kan:

  • övervaka ditt stämningsläge
  • sätta mål och följa framstegen
  • få råd vad du skall göra
  • hålla koll på medicineringen.
  • få tips om sömn, diet och motion m.m

Appen finns enbart för android.

En recension av appen.

0
0
0
s2smodern

Dansk app för unga med schizofreni i England

Monsenso

Andra liknande appar är på gång

Det danska företaget Monsenso har utvecklat en app för den engelska psykiatrin, som skall minska risken för återfall i psykos hos personer 18 - 24 års ålder med schizofreni.

Appen är baserad på självskattning och övervakning av vårdpersonal. Vårdpersonalen kan via en hemsida följa utvecklingen för patienterna.

De kan upptäcka tidiga varningstecken och tidigt erbjuda behandling.

Patienternas smartphone samlar in data, som automatiskt sänds till hemsidan. Försöksperioden avslutas i år, sedan skall systemet användas av vården. 

Läs mer hos Healthcare Denmark.

0
0
0
s2smodern

Matglad appen gör din matlagning enklare

Allmänna arvsfonden har finansierat appen, som är ett kognitivt hjälpmedel

Nu lanseras Matglad-appen - en helt ny sorts kokbok som är banbrytande i sin pedagogik och plattform!

Med appen får man…

  • Inspiration, tips och receptförslag för veckans alla dagar
  • Över 100 lättlagade recept med stegvisa instruktioner
  • Planeringsguide för veckomatsedel
  • Enkla, praktiska inköpslistor kopplade till recepten
  • Introduktionsfilm som visar hur appen används

Läs mer hos Matglad.

0
0
0
s2smodern

Nej till övervakning med app vid schizofreni

Ginger.io

Appen Ginger.io ovan, som används för övervakning

Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg säger nej till en studie som skulle innebära att personer med schizofreni överkades med en mobilapp, men vid bipolär fick den användas.

Läs mer i Läkartidningen.

Nytt! MoodMapper heter appen enligt Metro.

Läs mer om appen Ginger.io, som används för övervakning.

Läs Viska:s Framtidens självhjälp och vård - appar.

0
0
0
s2smodern

MinMedicinApp

MinMedicinApp

MinMedicinApp är smartphone-app för dig som enkelt vill kunna få information om läkemedel, se vilka läkemedel som passar ihop och få påminnelser att ta dina läkemedel. Dessutom kan du bli informerad om dina anhöriga glömmer att ta sina mediciner.

När du lägger in dina mediciner får du information om de passar ihop eller ej. Du kan söka eller skanna in dina mediciner. MinMedicinApp påminner när du ska ta dina mediciner. Under Anteckningar kan du lägga in information varför och hur du ska ta medicinen. Detta presenteras tillsammans med foto på tabletten när du får påminnelsen. Om du inte bekräftar påminnelsen kan appen skicka ett meddelande till den person du själv lagt in.

Appen påminner om när medicinen börjar ta slut och när det är dags att skaffa ett nytt recept. MinMedicinApp visar varningar på läkemedel som är olämpliga till äldre personer och ammande och gravida kvinnor. Appen presenterar Liknande läkemedel och du kan räkna ut doseringar på receptfria läkemedel.

Appen är svensk och kostar 75 kr.

Läs mer hos Google Play.

0
0
0
s2smodern

App kan ge bättre skånsk psykiatrivård

Therese Boström, men appen skall väl inte tala skånska väl?

En app skulle kunna förbättra Region Skånes psykiatrisjukvård, skriver LIBRA Skåne inför Fördjupar dialog den 7 december.

Det måste också vara möjligt för var och en att kunna skräddarsy sina inställningar.

Appen skulle mäta variabler som sömn, humör, oro, ångest, irritabilitet, hallucinationer/psykos, trötthet, menstruation, koncentration aktivitet med mera.

Det behövs patient/anhörig/brukarföreningar för att skapa en bra lista att välja utifrån.

Dessutom skulle man kunna fylla olika behandlingar som är viktiga för psykiska hälsan som motion, olika samtalsterapier, gruppbehandlingar, mediciner, hjälpmedel.

Läs mer hos Kvällsposten.

Läs Viska:s Framtidens självhjälp och vård - appar.

0
0
0
s2smodern

Framtidens självhjälp och vård - appar

Uppdaterad: 12 februari 2017

appar

Appar är små dataprogram för smartphones eller surfplattor för självhjälp vid schizofreni, men kan också komma att användas av psykiatrin, så du får en psykiater eller psyksjuksköterska i mobilen. Därför tros de bli mycket viktiga i uländer, där brist på psykiatrisk vård råder.

Appar kan bli viktiga i Sverige vid schizofreni och inte bara mot psykossymptom utan också mot ångest, ångestsjukdomar, missbruk, depression och dålig sömn, som också ofta förekommer. WHO säger att det är viktigt att stödja appars användning i självhjälpen mot sjukdomar.

Samtidigt finns begränsningar för de med sämre funktionsförmåga vid schizofreni kan ha svårt att hjälpa sig själva t.ex boendestöd/gruppboende. Undersökningar tyder på att resultatet blir bättre om personal från psykiatrin hjälper till med apparna.

Därför kommer inte appar innebära en revolution men troligen att de flesta mår bättre, därför att apparna kommer utöka självhjälpen och dessutom förbättra den. Appar kan också ge utbildning, som patientutbildning och familjeutbildning, som de flesta inte får idag.

Idag finns massor av appar mot psykiska sjukdomar, men få av apparna är kliniskt testade och saknar därför bevisad effekt. Det finns dock för apparna betygsättning och användarkommentarer som kan ge viss aning om effekten. Å andra sidan är inte heller självhjälpsböcker kliniskt testade och ingen klagar på dem som självhjälp.

0
0
0
s2smodern