Kategori: Böcker om schizofreni
Sidor: 224
Pris: 214 kr
ISBN: 9780393704181
År: 2003
Länk: Länk

Visningar: 1195

  0 / 0
Dålig Bäst 

Recension

Skriven av Administrator

 

Jag har läst boken "Schizophrenia Revealed: From Neurons to Social Interactions" som är skriven av professor Michael Foster Green. Titeln säger allt och professorn uppfyller alla förväntningar.

Det är en populärvetenskaplig bok som handlar om svårigheterna, den underliggande biologin på nervcellsnivå men även lösningar. Den har alltså ett brett perspektiv i detalj och översiktligt vilket borde passa många olika grupper med intresse för schizofreni.

Boken tar upp de vanliga grundupplysningarna om vår psykiska störning men går även in på egentligen ganska detaljerad nivå som närmar sig professionens. Det boken tar upp är dels genetiken, nervceller och neurokognition, de moderna bildmetoderna, medicinerna samt hur man lever ett skapligt liv trots sina svårigheter. Bokens särskilda styrka är förstås nervceller och neurokognition eftersom det är professorns eget område.

Det visar sig att vi har numera kommit en bra bit på vägen mot att få en förståelse av det mysterium som schizofreni förorsakar så många. Den lämnar också utrymme för den trots allt ganska stora variationen i symptom, svårigheter och resultat av behandling.

Boken diskuterar funktionella svårigheter och funktionella förbättringar på djupet. Den tar också upp neurokognitiva svårigheter och social kognition. Boken sammanfattar de komplicerad genetiska sambanden på djupet med både disposition och utvecklande av själva störningen.

Den här boken kan jag varmt rekommendera både för brukare, anhöriga och professionen. Faktiskt den bästa bok jag läst inom området. Och den är inte teknisk utan skriven på ett förenklat språk. Det känns faktiskt som om Green har en vetenskapsjournalistisk bakgrund eftersom den är så välskriven. Jag sträckläste den 168 sidor vilket jag numera sällan gör.

Tillagd:

Du har inte rätt att posta kommentarer