Kategori: Böcker om schizofreni
Sidor: 237
Pris: 153 kr
ISBN: 9780231150415
År: 2011
Länk: Länk

Visningar: 1660

  0 / 0
Dålig Bäst 

Recension

Skriven av Administrator

 

Det måste vara fel bok, för så tunn kan den inte vara tänkte jag, när jag såg den första gången.

Första upplagan gick ut i 20000 exemplar, vilket är inte mycket med tanke på att det finns 3 miljoner med schizofreni bara i USA. Den andra upplagan kom 2011 och är utökad och uppdaterad bl.a finns tips om viktökning, missbruk, rökning, förstå vanföreställningar och våldsamma tankar.


Diagnosis schizophrenia är egentligen för personer som just fått diagnosen och inte vet någonting om sjukdomen. Då är den perfekt med en mängd bra råd och förslag på att motverka olika symptom och de flesta andra problem som sjukdomen skapar.


Boken är en manual skriven på ett enkelt och kortfattat språk, som är perfekt initialt då problem att läsa och minnas förekommer. Det finns därför tips hur läsförmågan kan tränas upp. Till skillnad från "Surviving schizophrenia" så är boken tryckt på ett mycket bra papper och typografi.

Boken är för mig unik, eftersom den känns inte som en lång föreläsning med åthutningar av två experter. Nej, boken består i att författarna skriver fakta på kanske 10-30 rader. Sedan uttalar sig ett urval av 35 patienter om sina erfarenheter. Sedan kommer en ruta med konkreta råd t.ex. vid ångest så skall andningsövningar och enkla självinsikter användas. Den ger känslan av att sitta med i en grupp patienter, som berättar. Det ger boken en äkthetskänsla och en realism, som säkert kan vara nyttig för de som t.ex. är negativ till vård och medicinering. Ibland tyckte jag realismen känns för plågsam, men det är ju tyvärr sjukdomens rätta ansikte ibland. I slutet blir det gladare, då det trots allt går väldigt bra för de flesta.

Att sluta med koffein eller bara dricka en kopp kaffe eller te dagligen är mindre motiverat råd som ges och mig veterligen finns det inga bevisade negativa effekter med normalt kaffedrickande (4 koppar/dag). Vid schizofreni anses det viktigt att ha struktur dvs vanor och då kanske man inte skall sluta med sådant om det inte är absolut motiverat.

Boken är skriven av två amerikaner (socialarbetare med erfarenhet av schizofrenivård och en är docent), vilket gör att det finns ett par kapitel om det amerikanska sjukvårdsystemet, men det är kort och inte alls lika omfattande och störande som i "Surviving schizophrenia".

Diagnosis schizophrenia är visserligen den enda självhjälpsboken om schizofreni som är mest skriven för brukare, men jag tycker ändå att boken Schizophrenia for Dummies är bättre, eftersom den har mer lättläst layout, innehåller mer fakta om schizofreni och har fler råd. Diagnosis schizophrenia innehåller väldigt mycket berättelser om hur brukare upplever en sjukdom. Om man är aktiv på schizofreniforum så känner man till detta redan och då får man inte lika gott utbyte av boken.

Tillagd: