Det här kan vara anledningen till din "schizofreni"

  • MMM
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
8 år 2 veckor sedan #816866 av MMM
Hej!

Så kallad Schizofreni är ett tillstånd som man ännu inte vet vad den orsakad av. Finns flera teorier och den teori som används i vården är dopamin-teorin; att man har höga dopaminnivåer i en del av hjärnan. Denna teori har aldrig kunnat bevisas, och medicinerna som man behandlar de "sjuka" med har en tveksam effekt där det finns flera studier som visar att de inte har effekt jämfört med placebo.

Det som inte talas för de som får psykiska diagnoser är de andra orsaker som i många fall är evidensbaserade.

Här är några orsaker:

[*]Aminosyrabrist: Aminosyror är viktiga byggstenar för bla hjärnans signalämne. Några att nämna är L-Tyrosin och L-Tryptofan som är byggstenar för Dopamin och Serotonin.
Aminosyrabrist kan orsakas av flera möjliga orsaker. Bland orsakerna är enzymbrist(Proteas) orsakad av sjuk bukspottkörtel. Annan orsak till aminosyrabrist är otillräcklig protein i dieten.

[*]Niacinbrist(B3). Niacinbrist har bevisat sig orsaka en rad sjukdomar, bla depression och psykoser. Bristen är vanligare än vad vi tror och de som riskerar niacinbrist är bla de som konsumerar mycket alkohol, har magproblem,äter ovarierad kost eller använder vissa läkemedel. I många länder använder man höga doser Niacin mot schizofreni och psykisk ohälsa och många mår bättre efter behandlingen. Niacin, Vitamin b12 och folsyra(b9) är avgörande för att tryptofan omvandlas till serotonin i hjärnan.

Binjureutmatning: Stress eller sömnbrist kan ta leda till binjureutmatning. Ett viktigt ämne som produceras mindre vid binjureutmatning är DHEA. DHEA är hormon som har flera "uppgifter", bla dopaminreglering. Brist på DHEA kan alltså elda till obalanserade nivåer av dopamin och kan avra förklaring till varför många får psykos efter långvarig stress. DHEA är populär tillskott i andra länder som USA där det säljs receptfritt.

D-vitaminbrist: Man har sett att i länder nära ekvatorn har mindre psykisk ohälsa än andra länder. En förklaring är att D-vitaminbrist i dessa länder är ovanligare då de har mer sol än oss nordbor.
Vitamin D är ansvarig för flertal reaktioner i kroppen och är viktig för en hormonbalans. Tyvärr är det rätt vanligt med brist och det sägs att allt mindre än 75mmol är dåligt för välmåendet.

Zinkbrist: Zink är en viktig mineral och spelar stor roll för ett hälsosamt liv. Zinkbrist är inte ovanligt och kan leda till en rad olika tillstånd, bla "schizofreni". En bra källa till zink är kött och många vegetarianer riskerar zinkbrist. Zink finns även mycket i bla nötter, men tas inte upp lika bra då nötter innehåller ett ämne som minskar upptagningsförmåga av zink.

Sköldkörtelrubbning eller andra hromonstörningar: Hormonrubbningar är allt vanligare idag och så är sköldkörtelrubbning. En av orsakerna till allt fler får hormonrubbning är all hormonstörande ämne vi utsätter oss förr. Obalans i T4(sköldkörtelhormon) kan ge "bipolära" symptom och även psykotiska symptom. Många går med odiagnostiserade hormonrubbningar då man inte testat halterna eller tillståndet inte kan påvisas i blodprover. Exempelvis är sekundär sköldkörtelrubbning inte alltid påvisbar då halterna kan skifta plötsligt från normala till onormala nivåer. I dessa fall är 24h-urinprov ett mer säker prov.
En orsak till att många bipolära blir "hjälpta" av litiumbehandling är för att litium minskar T4 nivåer.

Järnbrist: Järn är också väldigt viktig för vår psykisk hälsa. Brist på järn är vanligt bla kvinnor i fertil ålder då kroppen förlorar järn i samband med menstruation men även vanligt bla de som tränar och inte tar järntillskott.
Järnbrist kan bla orsaka sköldkörtelrubbningar och störningar i nervsystemet.

Koppar: Kopparbrist/överskott kan orsaka mängd olika tillstånd, bla schizofreni. Kopparbrist och zinkbrist kan orsaka lågt blodhistaminvärde vilket kan vara förklaring till mångas schizofreniförlopp.


Dessa är en av orsakerna till psykisk ohälsa. Flera värde går att testa i vården men andra endast privat.

Ta hand om er.
Mer
8 år 2 veckor sedan #816867 av Geta
Har testat sköldkörteln och tagit en massa andra prover. Det har inte visat
på någon brist.
  • MMM
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
8 år 2 veckor sedan #816871 av MMM

Geta skrev: Har testat sköldkörteln och tagit en massa andra prover. Det har inte visat
på någon brist.


Niacin är inget test som testas i sjukvården tyvärr. Zink, koppar, aminosyroprofil, DHEA är inga rutinprover och testas sällan(och nästan aldrig ihop med varandra).
Mer
8 år 2 veckor sedan #816874 av Prosit
Vad hjälpte dig av bristerna du berättar om? Och vad har du för bevis, länka gärna till dina källor.
Mer
8 år 2 veckor sedan #816924 av Admin1
Andra saker finns också:
Omega-3
Antioxidanter t.ex i grönt te
Folsyra (B-vitamin)
Tarmflorepåverkan med hälsofil och liknande.
Aerobisk motion, som ökar bildningen av en nervbildningsfaktor BDNF i hjärnan. Kroppen kan vara ett bra apotek i vissa lägen.