Hur många av Er har tinnitus tillsammans med röster 2

Mer
6 år 2 månader sedan #1020942 av Utomjordingen
:klappa

"Tinnitus kan snart vara ett minne blott!

Det ständiga ringandet i öronen som kallas tinnitus anses idag vara obotligt, i alla fall inom skolmedicinen. Behandlingen som står till buds är näst intill obefintlig, de som drabbas är hänvisade till hörapparater, antidepressiv medicin eller mer eller mindre seriösa metoder av mental träning och acceptansbaserad terapi eller KBT.
Nu testas emellertid två nya metoder som skulle kunna avhjälpa problemet.

Tinnitus är en plåga för de som lider av det och vetskapen att det inte finns någon lindring gör knappast saken bättre. Men nu har alltså två nya metoder testats med i varav i alla fall den ena gav mycket goda resultat. I båda försöken används öronsnäckor skriver WDDTY. Öronsnäckor som sänder meddelanden till hjärnan som påverkar hur hjärnan uppfattar ljud.

Två blev helt fria
En av metoderna som testats på en liten grupp tinnitus-patienter vid Universitetet i Michigan, har givit goda resultat. Efter att ha använt metoden 20 minuter dagligen i 25 dagar rapporterade samtliga testdeltagare en avsevärd förbättring av symptomen, vissa rapporterade en minskning med upp till 12 decibel andra beskrev det som att ljudet blivit mindre hårt eller genomträngande och två hade blivit helt fria från sin tinnitus. Den här typen av förbättring kunde inte ses hos någon av de som var med i den placebogrupp som fick en låtsasbehandling.


Påverkar nervaktivitet
Tekniken påverkar hur hjärnan hör genom att påverka den nervaktivitet som bidrar till tinnitus. Hos friska hjälper nerverna till att lokalisera ljudkällor men hos de som lider av tinnitus har den funktionen överaktiverats efter att de skadats genom att ha blivit utsatta för högt ljud. Öronsnäckorna fungerar genom att de sänder in ljud i örat som matchar samma frekvens och volym som de ljud som tinnituspatienten upplever.

Kan även fungera vid smärta
I en annan studie har forskare neutraliserat tinnitus genom att använda en lite annan teknologi som går ut på att träna hjärnan att fokusera på andra ljud och förnimmelser. En teknik som utgår från vetskapen om sambandet mellan hur vissa delar av hjärnan uppfattar ljud och andra processer som rör till exempel andning eller beröring. Genom att skifta fokus kan ljudet reduceras eller till och med helt gå tillbaka enligt forskarna bakom studien. Teorin testades på en grupp om 18 friska personer som utsattes för så kallat white noise genom öronsnäckor samtidigt som deras hjärnor undersöktes. Det finns även förhoppningar om att den här typen av teknik i framtiden även ska kunna hjälpa till vid smärta."

"Av Nina Törmark"