Erfarenheter från tvångsvård - och vad kan bli bättre?

Mer
15 år 1 månad sedan #186583 av LindaW
Ensidig vård som ofta enbart består av medicin, avsaknad av terapi och familjestöd och för få vårdplatser....
Ja, ingen lär väl ha missat kritiken mot den psykiatriska tvångsvården som Socialstyrelsen nyligen kommit med.


I Sverige sker all vård frivilligt och i samtycke med patienten. Psykiatrin utgör ett undantag - det enda undantaget. Därför är det ju extra viktigt att denna vård är individanpassad, trygg, säker och öppen för granskning.

Vi på Inre rum (ett kunskapscenter om psykisk ohälsa, riktat mot allmänheten men med erfarenhetsperspektivet som främsta fokus) är nyfikna på hur människor med egen erfarenhet av psykiatrisk tvångsvård upplever situationen. Både bra saker och dåliga saker...

Hur tycker DU att den psykiatriska tvångsvården fungerar? Vilka förbättringar skulle du vilja se? har du erfarenheter som du skulle vilja dela med dig av, skriv gärna några rader till oss och berätta! Det går bra att vara anonym om man vill. Maila berättelser och synpunkter till: <!-- e --><a href="mailto:info@inrerum.com]info@inrerum.com[/url]<!-- e -->

Mer info om Inre rum finns på vår hemsida www.inrerum.com
och info om vår löpande verksamhet finns på bloggen www.inrerum.blogspot.com

Varma hälsningar till alla Viska-medlemmar från
Linda W, Inre rum
Mer
15 år 1 månad sedan #186616 av Admin1
Jag har läst att 75 % av tvångsvården beror på att man slutat att ta sin medicin och därför fått en psykos. Att sluta med antipsykotika ökar psykosrisken 5-10 gånger vid schizofreni.

I USA används KBT för att förbättra medicinföljsamheten, när folk slutat ta sin medicin. De har en speciell form av KBT för detta. Jag tycker därför att sådan behandling borde ges till dem som får tvångsvård för att minska risken för återfall i psykos och ytterligare tvångsvård.