Risperdal Consta

Att starta med Risperdal depåinjektion efter första psykosen är bättre än tablettbehandling med Risperdal visar en studie på 86 personer med schizofreni.

Studien varade i 12 månader och visade att symptomkontrollen blev bättre och det blev färre återfall i psykos och mindre inläggningar.

Forskarna säger att depåinjektioner bör ges direkt vid insjuknandet för det är då de har störst effekt på sjukdomsutvecklingen. De menar att man idag ger depåinjektioner, när det är försent.

I studien var det 7 % som vägrade ta depåinjektioner. De med depåinjektioner hade 85 % mindre risk för psykos än de med tabletter och 74 % färre inläggningar.

I tidigare studier på depåinjektioner har de påvisat bättre kognition.

En grupp fick dessutom tillägg av kognitiv träning eller leva hälsosamt utbildning, men det gav ingen förbättring på psykossymptom eller inläggningar.

Läs mer hos Medscape. (Medlemskap krävs för läsning)

Läs hela originalartikeln hos JAMA Psychiatry.

Kommentarer   
Admin1
#8 Admin1 2015-08-12 13:30
Schizophreniaforum.org har en artikel om denna studie:
http://schizophreniaforum.org/new/detail.asp?id=2207
scannercicret
#7 scannercicret 2015-07-28 18:36
Rispedal var det ja. Medan jag kommer inte ihåg mer, än att dess medicin inte passade min kropp.
Geta
#6 Geta 2015-07-04 16:31
Tycker att schizofrena som tar injektioner borde få en dator efter bara något år. Nu har man märkt att ungdomar dricker mindre, då det är lättare att umgås på nätet än i verkliga livet. Det behövs inte något stärkande för att våga sig ut i cyberrymden.
Admin1
#5 Admin1 2015-07-04 16:24
I Frankrike rekommenderas depåinjektionen Abilify Maintena till personer med schizofreni och schizoaffektiv, som får sitt första återfall i psykos.

http://www.currentpsychiatry.com/specialty-focus/schizophrenia-other-psychotic-disorders/article/managing-first-episode-psychosis-rationale-and-evidence-for-nonstandard-first-line-treatments-for-schizophrenia/

Mycket bra idé för Sverige tycker jag, men viktigt att depånijektioner är helt gratis samt nyinsjuknade kanske borde få 1000 kr i julklapp varje år och sedan efter 5 år presentkort till dator eller mobil för 5000 kr. Tror sådana saker kan vara intressanta att få.
Geta
#4 Geta 2015-06-28 10:56
Sedan kraschar man hela sin sociala tillvaro.
Admin1
#3 Admin1 2015-06-28 10:44
Om man ständigt avbryter medicineringen kan man få 6 psykoser per år. Var 6:e psykos leder till förlorad effekt av antipsykotikan.
Ready
#2 Ready 2015-06-27 22:37
De som inte tar sin medicin kostar skattebetalarna pengar, men det högsta priset betalar de själva när den intellektuella förmågan avtar.
Admin1
#1 Admin1 2015-06-27 14:04
Depåinjektioner till nyinsjuknade är nog framtidens melodi. De mätte psykoser och psykossymptom med BPRS-testet varannan vecka.

BPRS-testet finns på Viska och heter Mät dina psykiska symptom. Återfall i psykos mättes med BPRS skalan varannan vecka genom att mäta 3 saker ovanligt tankeinnehåll, hallucinationer och begreppsmässig desorganisation (Tankar förvirrade, lösryckta, oordnade, splittrade).

http://www.viska.se/index.php/matning-av-psykotiska-symptom

Psykossymptom kontroll räknades om man hade värden under 4 (lägre än moderat) på BPRS-testet på psykossymptomen.

Intressant var att bara 37 % av de som hade psykos blev inlagda. Det som gjorde att man blev inlagd var inte vanligen psykos utan självmordstankar, aggression eller agitation dvs man oroade omgivningen eller blev stökig för omgivningen

Vore nog bra med depåinjektioner för att frisätta vårdplatser och minska tvångsvården.

Du har inte rätt att posta kommentarer