Med mild elektrisk stimulering (tDCS) på utsidan av huvudet mot ett område i hjärnan, som kopplas till kognitiv kontroll, så kan personer med schizofreni upptäcka fel och sedan ändra sitt beteende, så det blir som normala personer.

Kognitiv kontroll består av närminne, uppmärksamhet, fokus och felupptäckt.

Det går att mäta felkontroll för om den fungerar, så tas en kort paus efter ett fel, så att man inte gör om det igen. Just felkontrollen har varit svår att behandla vid schizofreni.

Med EEG kunde man mäta felkontrollen via hjärnvågor och efter elstimulering hos de med schizofreni blev vågorna normala och identiska med de som var friska. Kommunikationen mellan två delar av hjärnan, som styr kognitiv kontroll förbättrades också.

Forskarna säger att ytterligare studier krävs innan behandlingen kan användas.

Läs mer hos Newswise.

Kommentarer   
Geta
#4 Geta 2015-08-20 22:04
Citerar Ready:
Det kan vara bristen på logik från omgivningen som kan ge upphov till tankefel.


Det håller jag med om!
Admin1
#3 Admin1 2015-08-20 17:58
Schizopreniaforum.org skriver om studien: En av de bästa exemplen på att med tDCS förbättra kognitionen vid psykiska sjukdomar.


http://schizophreniaforum.org/laynews/detail.asp?id=2210
Ready
#2 Ready 2015-07-12 01:24
Jag är skeptisk till behandling med el för att komma tillrätta med tankefel, för jag antar att det är sådana fel det rör sig om. Det är sundare att prata med en person som har förmåga att resonera logiskt. Det kan vara bristen på logik från omgivningen som kan ge upphov till tankefel.
Admin1
#1 Admin1 2015-07-10 14:38
Väldigt intressant. Elstimulering (TNS) har använts i 30 år mot smärta genom att sätta elektroden där smärtan finns. Det är dock en enklare apparat än denna. tDCS apparaten justerar strömmen efter motståndet i huden, medan TNS apparaten har konstant strömstyrka hela tiden.

Bristande felkontroll är ett stort problem och jobbigt för omgivningen. Även anhöriga kan ha mildare brister. Skulle gissa att arbetsförmågan förbättras om felkontrollen förbättras. Tidigare har närminnet förbättrats av elstimulering. Det man undrar är om vanföreställningar kan lindras, eftersom de är ju en slags tankefel som inte går att korrigera. Kanske kan man prata bort vanföreställningar och övertyga att de är fel efter sådan behandling.

Spelmissbrukare kan vara värt att testa också och de kanske efter behandling märker att de alltid förlorar och ger upp spelandet.

Du har inte rätt att posta kommentarer