Sök efter symptom

Uppdaterad: 1 oktober 2017

Omega-3 och Omega-6 är de viktigaste (essentiella) fettsyrorna, som inte kroppen kan tillverka själv utan som måste finnas i kosten. Personer med schizofreni har lägre nivåer av dessa fettsyror i blodet än normalt. 

Omega-3 har en rad olika effekter, som viss antiinflammatorisk effekt samt effekt på hur generna utnyttjas för att tillverka proteiner. DHA, som ingår i fiskolja ingår i nervcellernas membraner, som har betydelse för kognition och beteende. Omega-3 kan också ha en nervskyddande effekt. 

Omega-3 har testats mot schizofreni på rätt sätt i 16 olika randomiserade, kontrollerade studier.

Tyvärr var de kortvariga och maximalt 4 månader.

Bara 4 av testerna visade på en liten förbättring i symptom, så effekten är inte bevisad ännu. Oftast är dosen 2-3 g/dag, men för höga doser upp till 10 g/dag finns bättre men begränsade bevis på effekt på symptom och då främst negativa symptom och rörelsestörningar (tardiv dyskinesi). 

En studie visade att Omega-3 inte kan förebygga återfall i psykos vid schizofreni. 

De med tidiga tecken på psykos utan tidigare psykos kan minska psykosrisken med 40 % genom 4 kapslar Omega-3 per dag enligt en undersökning och effekten kvarstod i 7 år. En annan studie har ej kunnat visa sådan effekt efter ett år, men studien fortsätter minst ett år till. Hoppet är att Omega-3 ger viss skyddseffekt mot att få schizofreni.

Mindre studier tyder på att Omega-3 kan förbättra kognitionen vid schizofreni. 

Vid depression och bipolär har Omega-3 effekt, men inte mot depression vid schizofreni. 

Omega-6 har mycket sämre bevisad effekt än Omega-3. 

Biverkningarna är lindriga med magbesvär, som illamående, diarré och känslig mage (dyspepsi). 

Blödningstiden förlängs av Omega-3 vilket kan vara en risk för vissa. Risk att använda Omega-3 kan finnas vid diabetes typ 2 kombinerat med astma, som inte tål acetylsalicylsyra. 

Dosen, som oftast används vid schizofreni är 2 - 3 g ren Omega-3 per dag. Det normala dagsbehovet är 1 g omega-3, vilket fås av 2 mål fetfisk (lax, makrill, strömming eller sill) per vecka. Tror du på Omega-3 ät 4 mål fetfisk per vecka istället för dyra Omega-3 kapslar. 

Linfröolja, som finns i mataffärer, måste omvandlas i kroppen till Omega-3, men bara 20 % omvandlas och omvandlingen kan hämmas av andra fetter, som Omega-6 fettsyror. Därför är linfröolja att betrakta som ett extra tillskott. Jag äter fet fisk fyra dagar i veckan och de dagar jag inte äter fet fisk tar jag en matsked linfröolja, som extra omega-3 tillskott. 

Huvudsakliga källor: 

NICE Advice (England) 2013 

Supplementation with Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Disorders: A Review of Literature Data 

J. Clin. Med. 2016, 5(8), 67; (kan läsas gratis)

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2017-10-01 14:28
Eftersom högsta doserna som var 3-4 gånger högre verkar ge bättre effekt kanske effekten förbättras av 2-3 mg vid 3-4 gånger längre tid dvs omkring ett år. Dessa studier var ganska korta.
Admin1
#2 Admin1 2016-11-10 18:48
Det har antagligen knappt någon effekt, men kanske har det med dos att göra och att doserna är för låga för att få effekt. 2 g av ett livsmedel per dag är inte mycket. Av acetylsalicylsyra ger man 3-6 g per dag och det har också antiinflammatorisk effekt.
Ready
#1 Ready 2016-11-06 21:15
Omega-3 verkar vara en sådan sak som forskarna har bestämt sig för borde hjälpa mot schizofreni. Naturen låter sig inte alltid förklaras så som forskarna tror.

Du har inte rätt att posta kommentarer