Psychiatry Advisor

Metakognitiv terapi för behandling av schizofrenispektrumsjukdomar ger betydande förbättringar av behandlingsresultat över flera domäner eller symptomkomplex, enligt resultaten av en metaanalys publicerad i Psychological Medicine.

Terapin syftar till att hjälpa patienter att bli medvetna om och förstå sina tankemönster, med det yttersta målet att förbättra patienternas dagliga funktion.

Men metakognitiva terapier förbättrade inte signifikant hallucinationer, kognitiv insikt, depression och neurokognitiv flexibilitet.

Studien tyder på att metakognitiva interventioner är robusta och på gruppnivå har en betydande liten till måttlig inverkan ihållande positiva symtom och socialt handikappande funktionssvårigheter som är resistenta mot effekterna av antipsykotisk behandling, avslutade forskarna.

Läs mer hos Psychiatry Advisor.

Läs originalartikeln hos Psychol Med.

Kommentar  
Först när denna terapi kom sa man att vid schizofreni drog man för snabba slutsatser t.ex efter ett fakta medan normala personer gjorde det efter först 5-6 fakta. Bensodiazepiner ger måttlig effekt mot ångest, men är ändå enormt populära och uppskattade. Så måttlig effekt kan vara tillräcklig för många.