Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:  6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Från IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

Testa Viska-appen

En  gratis självhjälpsapp. Nu buggfixad. För android 5 och över här och för android 4 och över här. Nu finns små ikoner med Viska-gubben på varje rad i menyn. Appen bättre än någonsin.

Finns också som webb-app: https://www.viska.se/app7/

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommer en gång i månaden med nyheter. Skriv din e-postadress i rutan. Klicka på Prenumerera.

Nyare s.k atypiska antipsykotika används ibland mot tillstånd, som inte är godkända av myndigheterna (off-label) och nu har en granskning visat att effekten kan vara tveksam ofta.

Atypiska antipsykotika är godkända av myndigheterna för användning vid schizofreni och bipolär. Forskarna har gått igenom kliniska undersökningar på atypiska antipsykotika vid andra tillstånd.

De fann att atypiska antipsykotika hade ingen effekt vid ätstörningar eller missbruk av alkohol och droger samt det var inte klart om de hjälpte vid personlighetsstörningar eller PTSD.

En liten med tydlig nytta upptäcktes vid demens med psykotiska symptom.

Vid OCD fungerade Risperdal bättre än placebo.

Från Reuters.

Kommentar  
När bolag missbrukar sin ställning utan vetenskapligt stöd är det naturligtvis missbruk. Neuroleptika (adhd-npf.com/fragor-om-haldol/) har missbrukats länge i Sverige på bland annat gamla människor, inte för deras egen skull utan för att göra individpaketet mer lätthanterligt. Ett missbruk är ändå alltid ett missbruk