Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:  6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Från IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

Testa Viska-appen

En  gratis självhjälpsapp. Nu buggfixad. För android 5 och över här och för android 4 och över här. Nu finns små ikoner med Viska-gubben på varje rad i menyn. Appen bättre än någonsin.

Finns också som webb-app: https://www.viska.se/app7/

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommer en gång i månaden med nyheter. Skriv din e-postadress i rutan. Klicka på Prenumerera.

Åsa Steinsaphir har jobbat som brukarinflytandesamordnare (BISAM) i fem år.

Hon och hennes kollegor för in patientperspektivet i psykiatrin och ger patienterna möjlighet att komma till tals.

Läs mer hos psykiatri.sll.se.

Kommentar  
Kvinnor har bättre funktionsförmåga än män, men ofta värre positiva symptom. Det är 8 % med schizofreni, som jobbar mer än halvtid. Men fler skulle kunna jobba med IPS-modellen, där 60 % som försöker jobba klarar av att jobba. Jag tror inte alla vill jobba, men kanske hälften så det blir 30 %.

Åsa har ett svårt jobb för psykiatrin är komplex, patienterna likaså, mycket personal och delar av personalen kan vara mycket komplicerade. Så jobbet är inte lätt, som man kan tro. Hennes jobb tillhör Karolinska, men jag har tidigare jobbat på Karolinska, så jag har det sedan länge i min CV.
Det slår mig att man sällan hör att någon har gått i psykoterapi idag. Tidigare kunde psykiskt sjuka bli betydligt bättre med hjälp av psykoterapi men det anses för att vara för dyrt idag. Åsa är utbildad socionom. Hon utbildade sig efter sina mångåriga sjukhusvistelser. Om man ska ha låga krav på brukarinflytandesamordnare så vore det som att en blind skulle leda en blind.
Åsa är säkert jätebra! Jag har aldrig skrivit ngt om att Åsa inte skulle vara utmärkt för tjänsten.

Ja det är de få undren man söker. De som haft en väldig tur och inte har kvar så mkt kognitiva funktionsnedsättningar. De flesta blir aldrig så välfungerade så då blir undren lite skeva förebilder för oss övriga.

Hos mig väcker de inte hopp eller inspiration även om jag kan glädjas med dom. Jag är för verklighetsförankrad kanske. Det blir tokigt när anhöriga får för höga förväntningar på en när de jämför en med dessa under!

Det är absolut bättre med ett under som brukarinflytelsesamordnare än en vanlig tjänstman utan inifrånperspektiv!! Samtidigt kommer de flesta dvs 99,99999% aldrig bli aktuella när psykiatrin rekryterar så smalt, sorterar ut i förväg.
Jag kan lova dig Cider att Åsa Steinsaphir är rätt person på rätt plats. Hon har en gedigen sjukdomshistoria bakom sig. Det är ett under att hon är så välfungerande idag. Det måste vara hennes egen och hennes terapeuters förtjänst.
Kognitiva nedsättningar har många patienter kvar hela livet. Det får man inte ha som brukarinflytandesamordnare. Man ska kunna leverera närmast som en frisk person.
De tjänster som utlyses är ofta på heltid.
Något är fel.
Det syns inte på henne att hon har varit vårdad inom psykiatrin i flera år. Hon ser oförskämt frisk ut till både kropp och själ.
Det var bra saker hon sa och hon gör ett fantastiskt jobb. Själv kan jag inte ta sådana jobb för jag saknar erfarenhet av psykiatrin - bara en inläggning på max 2 veckor och sedan ett psykiaterbesök per år på 28 år. Ingen tvångsvård, bältning. Inte träffat kurator, psykolog och bara 3 psyksjuksköterskor gånger. Sedan universitetsorter är för dyra att bo i, så det väljer jag bort. Som lök på laxen är heller inte min utbildning relevant för jobbet.
Vad intressant! Hon har varit medlem här på Viska och kanske är det fortfarande.