Craze, Dendrobium och Dendrobex.

 • Graatass
 • Graatass Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Guldmedlem
 • Guldmedlem
Mer
14 maj 2013 11:44 #580720 av Graatass
Craze, Dendrobium och Dendrobex. skapades av Graatass
Några har kanske hört talas om kosttillskottet Craze. Det uppstod en debatt om detta här i Sverige, nu under våren, som ledde till att Craze, för en kort tid, drogs in. Och att man återköpte de varor som redan gått ut till kunderna. Jag var en av dem som köpte det. Och som lämnade tillbaka det. Och fick mina pengar åter.
Men innan dess hade jag upptäckt att Craze fungerade som ett fullvärdigt alternativ till de traditionella ADHD-medicinerna. Som det behövdes både diagnos och recept för att få utskrivna av en psykiater. Det tog mig ett år, från att min diagnos började testas och undersökas, till att jag fick medicinerna utskrivna, "vid behov".
Men jag tyckte att det var lite omständligt och krångligt. Därför fortsatte jag att söka efter de "verksamma substanser", som kunde ha en snarlik effekt.
Mitt problem var ju att jag hade svårt att sova, även när jag var trött. Så medicinerna fungerade avslappnande. Och då var det lättare att ta sig "en tupplur", vid behov. Utan att bli övertrött, stressad och, efter en kort tid, nedstämd.
Så sökte jag på nätet efter "Fenyletylamin", och fann kosttillskottet Craze:
[url:36f7cn4h]http://www.craze.nu/doping/[/url:36f7cn4h]

Debatten om Craze hade startat i USA. Där var det, antagligen, ett konkurrerande företag, som spred ut att Craze innehöll förbjudna doping- och narkotikaklassade ämnen.
Då det undersöktes i Sverige, fann man inga sådana ämnen eller substanser. Vilket ledde till att Craze släpptes fritt på marknaden igen. Numera kan man köpa det både i butiker ute på stan, eller via nätet.
För min egen del, ledde det till att jag köpte ett snarlikt kosttillskott som heter RAW Rampage. Jag tycker att det, för min egen del, fungerar bättre än Craze, då det både är lite svagare, och samtidigt har en godare smak. Av något som påminner om jordgubb, eller hallon. Eller både-och.

Att medlen har sådana "tuffa" eller "provocerande" produktnamn, är ju därför att de i huvudsak säljs till människor som sysslar med fysisk träning, t ex på gym.
Craze, RAW Rampage och Fucked Up, innehåller Dendrobium, eller det varumärkesskyddande ämnet Dendrobex. Som, vad jag förstår, är ett extrakt ur Dendrobium.
Här kan man läsa mer om Dendrobium:
[url:36f7cn4h]http://www.craze.nu/dendrobium/[/url:36f7cn4h]
Så här står det på sidan om Dendrobium. Citat:
"/.../ Dendrobium nobile
Den mest utmärkande ingrediensen i Craze är det patenterade extraktet Dendrobex från Dendrobium vilket är ett växtsläkte som består av cirka 1100 olika arter av orkidéer. Det är alltså frågan om en blomma. Arterna inom släktet Dendrobium kan vara allt från 4 till 120 cm höga och ha olika färger, blad och former. Arten Dendrobium nobile är en av de 50 fundamentala örterna inom kinesisk medicin och intas traditionellt i form av ett ört-te för att stärka immunförsvaret och ge energi (1). Antagligen ligger det en hel del i detta då alkaloider från Dendrobium i en studie på råttor demonstrerat skyddande effekt på neuroner skadade av syre och glukosbrist (2). "

Men, som med alla slags läkemedel eller naturmedel, ska man vara försiktig och hellre ta för lite än för mycket. Både Craze och RAW Rampage innehåller koffein, så det är kanske inte så bra, att man tar för mycket av.
Själv ska jag nu pröva ett annat medel jag har funnit, som också innehåller Dendrobium. Det heter Detonate, och en förpackning innehåller 60 kapslar:
[url:36f7cn4h]http://www.svensktkosttillskott.se/produkter/detonate[/url:36f7cn4h]
Men fungerar en kapsel sämre än en dos av RAW Rampage, så återgår jag till den senare.

Som jag ser det, så fungerar dessa dendrobium-baserade kosttillskott, som alternativ till de traditionella ADHD-medicinerna, som man kan ta vid behov.
När man väl kommit upp i högkostnadsnivån, på apoteket, blir det ju väsentligt billigare med de traditionella ADHD-medicinerna, men det kanske ändå kan vara bra att ha ett eller flera alternativ, då de traditionella faktiskt är både narkotikaklassade och receptbelagda.
Sen får man se, hur länge läkemedelsindustrin kan tillåta dessa alternativ, utan att förbjuda dem, eller införa restriktioner.
Bör kanske också tillägga, igen, att de säljs för att fungera "stärkande" och "uppiggande", men för mig har de alltså effekten att vara avslappnande och sövande. Och det är de effekterna som jag är ute efter.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
16 maj 2013 11:30 #581413 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Craze, Dendrobium och Dendrobex.
Blir det inte dyrt för dig med sådana här preparat? Sedan kan ju innehållsdeklarationen vara oklar. så att man egentligen inte vet vad man köper.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Graatass
 • Graatass Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Guldmedlem
 • Guldmedlem
Mer
16 maj 2013 12:14 #581438 av Graatass
Svar från Graatass i ämnet Craze, Dendrobium och Dendrobex.
Tack Admin1, för att du ger lite uppmärksamhet till mitt meddelande!
Så här står det på sidan om Craze:
[url:3lsgtzdj]http://www.craze.nu/doping/[/url:3lsgtzdj]

Citat:
"Craze innehåller ingen dopingklassad ingrediens och är alltså ej doping och ej heller narkotikaklassat. Craze är ett fullt lagligt och tillåtet kosttillskott vid såväl träning som tävling. "

Den kinesiska traditionella orchidéväxten Dendrobium innehåller den verksamma substansen Fenyletylamin, eller Phenylethylamine / PEA. Sidhänvisning:
[url:3lsgtzdj]http://www.craze.nu/fenyletylamin/[/url:3lsgtzdj]
Där står det, citat:
"Fenyletylamin, även känt som PEA (phenylethylamine) är en centralstimulerande alkaloid såväl som ett gruppnamn på en samling substanser med psykoaktiva effekter som alla baseras på den grundläggande molekylen fenyletylamin: meskalin, efedrin, dopamin, noradrenalin (norepinefrin), adrenalin (epinefrin) och amfetamin. Alkaloider kan utvinnas och isoleras ur diverse växter. Fenyletylaminet i Craze är en komponent i det patenterade extraktet Dendrobex utvunnet från växten Dendrobium. Du kan läsa mer om Dendrobium här. Alkaloider har använts i medicinskt syfte i tusentals år och fenyletylamin i form av Dendrobium-te är en av de primära substanserna inom kinesisk medicin. Även kakaobönan är rik på fenyletylamin och substansen har traditionellt ansetts ligga bakom den humörlyftande effekten hos choklad. "

Craze är dyrt, och, i mitt tycke, för starkt.
Därför har jag, efter att jag prövade Craze, övergått till RAW Rampage. Det är betydligt billigare, godare, och mildare i sin effekt. Det leder, liksom de traditionella, receptbalagda och narkotikaklassade ADHD-medicinerna, till samma effekt för mig. Dvs jag kan slappna av, och somna, ungefär en timme.
RAW Rampage innehåller:
Citat:
"RAW Energy 5 720 mg 22 880 mg
(L-tyrosin, dendrobium, koffein anhydro, Rhodiola rosea [5% rosavin & saliroside], trimethylglycin)"
Pris, 500mg: 269:- Ett kilo kostar alltså 538:-
För det behöver jag varken något läkarbesök, undersökning, eller förnyat recept.

Men ska nästa gång testa Detonate, istället, som säljs i kapslar, av samma företag: Svenskt kosttillskott.se
[url:3lsgtzdj]http://www.svensktkosttillskott.se/produkter/detonate[/url:3lsgtzdj]
Detonate har samma verksamma substans, dvs Dendrobium, som innehåller Fenyletylamin.
Som det står på Craze hemsida, om Fenyletylamin:
"Även kakaobönan är rik på fenyletylamin och substansen har traditionellt ansetts ligga bakom den humörlyftande effekten hos choklad. "

Detonate innehåller:
"Portion: 1 kaps (60 portioner)
Innehåll per: 1 portion
Detonate Proprietary Blend 700 mg
- Dendrobiumextrakt
- B-fenyletylamin HCL
- Mandarinextrakt
- Koffein
- Grönt te extrakt
- Kaffeböna extrakt
- Asiatisk Ginseng
- Svartpepparextrakt "

Detonate kostar 349:-, för 60 kapslar.

Man kan ju undra vilket som är nyttigast och hälsosammast, en medicin som bevisligen är doping- och narkotikaklassad, eller en som inte är det?

Craze testades av Statens Kriminaltekniska Laboratorium, och friades där från misstankar om att innehålla doping- eller narkotikaklassade ämnen. Och Craze släpptes fri på den svenska marknaden igen, efter det.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Graatass
 • Graatass Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Guldmedlem
 • Guldmedlem
Mer
16 maj 2013 12:47 #581454 av Graatass
Svar från Graatass i ämnet Craze, Dendrobium och Dendrobex.
Det tog ett år för mig att få ADHD-diagnosen. Innan den var färdigdokumenterarad, var jag utlämnad av vården till att själv söka efter medel och metoder som kunde vara till hjälp mot min sömnlöshet och ständiga uppvaknanden på nätterna. Man prioriterade att jag skulle vara "säker", än att man skrev ut någon alternativ medicin, i väntan på att diagnosen skulle bli färdig. Först när diagnosen var säkerställd, kunde jag få utskrivet de traditionella ADHD-medicinerna.
Jag menar att man kunde ha skrivit ut dem "prelimenärt" eller med någon slags "dispens", eftersom man ändå starkt misstänkte att jag hade, och har, diagnosen ADHD.
Jag menar att man hellre tryggar sitt eget systemtänkande, än att man hjälper patienten, i det här fallet, mig, till att få en behandling, tills diagnosen var färdig.

Idag skulle jag rekommendera en sådan patient någon av kosttillskotten med Dendrobium eller Dendrobex i, tills det var klart med diagnosen och utskrivningen av de traditionella ADHD-medicinerna.

Risken finns förstås att läkemedelsindustrin kommer att kräva att även Dendrobium eller Dendrobex ska receptbeläggas, därför att det annars kan råda "illojal konkurrens". Tyvärr så fungerar det ju ofta så i vårt samhälle; att man även kan förbjuda eller sätta in restriktioner mot sådant som tidigare varit tillåtet. Ett "lysande" sådant exempel är ju, när man blir tvungen att betala tevelicensen, för att man är innehavare av en dator med internet-uppkoppling, en smartphone, en surfplatta eller en dvd-spelare med lagring.
Se vidare:
[url:1ogcjyho]http://www.skrivunder.com/svt-avgiften_ar_ovardig_en_demokratisk_stat[/url:1ogcjyho]

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
17 maj 2013 11:59 #581692 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Craze, Dendrobium och Dendrobex.

Graatass skrev: Man kan ju undra vilket som är nyttigast och hälsosammast, en medicin som bevisligen är doping- och narkotikaklassad, eller en som inte är det?


Fördelen med medicinen är att den är kvalitetsgranskad och äkthetskontrollerad samt att effekten är bevisad vid ADHD och visat sig ha effekt och inga allvarliga biverkningar. Med Craze får man prova själv och försöka avgöra om det finns effekt och biverkningar. Problemet är att man kan bli lurad av psykologiska effekter och tro att det har effekt fast det inte har det.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Graatass
 • Graatass Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Guldmedlem
 • Guldmedlem
Mer
17 maj 2013 17:54 #581867 av Graatass
Svar från Graatass i ämnet Craze, Dendrobium och Dendrobex.
Problemet med en hel del av de mediciner som läkare skriver ut idag, inte är särskilt väl testade. Så sa åtminstone min läkare till mig, då jag skulle börja med ADHD-medicinerna.
Det enda starka skälet till att jag fortsätter med dem, är dels att de är billigare än dendrobium och dendrobex, när man kommit upp till högkostnadskort, när det handlar om medicinerna. Dels att de finns tillgängliga, ifall det plötsligt skulle uppstå en brist på dendrobium och dendrobex på marknaden.
Jag tycker att kan kan likna Dendrobium med t ex Ginseng. En väl beprövad kinesisk tradtionell medicin, som hittills varit okänd i den västerländska medicinen. Liksom Yoga, Tai Chi Chuan, Zenmeditation, Qi Gong, olika massagemetoder, olika hypnosmetoder och annat som handlar om att balansera det som blivit obalans i kropp, psyke och själ.

I olika sammanhang, vetenskapliga tester eller reklam från hälsokostbutiker och alternativa läkemedelskonster, vill man gärna beskriva en sorts, t ex Ginseng, som bättre än de övriga. Och de dåliga jämförs med att äta vanlig potatis.
Några menar att Koreansk Ginseng, är den bästa. Andra menar att Röd Ginseng, är den bästa.

Själv upptäckte jag att naturmedlet Q10 fungerade alldeles utmärkt mot min hösnuva och pollenallergi på våren. Skrev om detta och berättade för dåtidens rådgivande läkare i Sveriges Radio P1. Jag hade väntat mig motargument och motstånd, men han höll faktiskt med, och sa att om man finner något sådant, så kan man ju bara vara nöjd.

Med de stora förändringar som sker inom informationsteknologin idag, så tror jag att vi kan vänta oss många fler sådana ställningstaganden, också från de som är både traditionalister och specialister.
I den senaste artikeln om psykisk hälsa hänvisar man till "kognitiv beteendeterapi":
[url:cakhmb1e]http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-ser-over-sjukregler_8176082.svd[/url:cakhmb1e]
Citat:
"Den nuvarande rehabiliteringsgarantin har enligt Eneroth lagt fokus på kognitiv beteendeterapi och snabb återgång till arbete - en medicin som passar långt ifrån alla, till exempel utbrända som kan behöva lång tid hemma för att återhämta sig, anser han. "

Jag tror att man här i Sverige och i västerlandet gärna vill finna en patentmetod som fungerar för flertalet, utan att egentligen kräva någon riktig utbildning och erfarenhet av de terapeuter som "ska göra underverk" med det ökande antalet sjukskrivna.
Inom Zen och det som har blivit till Kognitiv Beteendeterapi, Mindfulness, Medveten Närvaro, Dialektisk beteendeterapi, m fl metoder, vill man inte inse det faktum att personen som behandlas kanske aldrig någonsin kan bli den person som han eller hon var, innan sjukdomstillståndet bröt ut.
Istället förväntar sig det etablerade samhällets representanter inom sjuk- och hälsovård, att patienten, snarast ska "in i ekorrhjulet" eller "Grottes kvarn" igen.
Och när det inte fungerar, blir alla rådvilla, försöker lägga skulden på de sjukskrivna, eller, åter igen, finna en ny "patentmedicin" eller "patentmetod", som ska passa flertalet.
Och alla bör ju vid det här laget känna till, inse och förstå, att samhällets ideal är förlegade och tillhör den industrialism som uppstod när Ford införde sina metoder att plocka ihop bilar på monteringsbandet.

Det blev, tyvärr, lite "off-topics", som det heter, i nysvenska.

För att återgå till ämnet om mediciner, så har jag flera gånger tidigare tagit upp frågor som handlar om legalisering av narkotika, eller att narkotika ges en annan betydelse i samhället. Där man utgår från den verksamma substansens effekt, istället för kemiska struktur.

Då, på den tiden, var det aktuellt för mig med det som då kallades för "metylfenidat". I väntan på min ADHD-diagnos, sökte jag på nätet och fann metylfenidat, som såldes helt öppet. Då det ännu inte var narkotikaklassat.
Jag menade då, och menar fortfarande, att sjuk- och hälsovården fungerar så långsamt, att det ökar patientens lidande. Därför borde det finnas några alternativ att använda, tills diagnosen är fastställd, och de receptbelagda, narkotikaklassade ADHD-medicinerna kan skrivas ut.
Antingen att medicinen skrivs ut med någon slags "dispens", eller att man skapar en undantagsregel, då man antar att patienten har en viss diagnos, men att den ännu inte är objektivt och vetenskapligt fastställd. Men man kan redan på ett tidigt stadium se att flera av diagnosens kriterier är tydliga hos patienten.
Så, när metylfenidat blev narkotikaklassat på marknaden och i internetbutikerna, hade jag min diagnos och därmed också mina ADHD-mediciner. Men det tog ett år för mig att vänta. Och ingen läkare eller psykolog frågade mig hur jag klarat mig under den tiden.
Men att jag ändå sa att jag köpt metylfenidat på nätet, tllls det blev narkotikaklassat. Jag tror att det var i slutet av november, eller början av december, år 2012.

När SKL, eller Statens Kriminaltekniska Laboratorium, granskat Craze, kom de fram till att Craze inte innehöll något doping-eller narkotikaklassat ämne. Man får väl anta att SKL gick grundligt till väga, och inte hastade igenom, bara för att Craze skulle få säljas legalt på den svenska marknaden igen?
[url:cakhmb1e]http://www.skl.polisen.se/[/url:cakhmb1e]

Men, som sagt, jag tror att sådana frågor som denna, kommer att öka lavinartat i framtiden, då vi så gott som dagligen kommer att få höra talas om medel eller metoder, som skiljer sig från de som vi själva ser som "av vetenskap och beprövad erfarenhet" ser som "godkända".
Medan sådana medel som i årtusenden använts i andra länder och kontinenter i Asien, Afrika, Australien och Syd- och Nordamerika, kommer att bli allt vanligare på marknaden.
Och, självklart, javisst, kommer alla de kontrollinstanser som arbetar på högtryck idag, inte att hinna med att granska nya substanser och metoder i den grad som vore önskvärd!
Men ska det drabba de patienter som lider av åkommor som det västerländska samhället i bästa fall "mörkar" och förnekar. Och i värsta fall, gör om patienter eller vårdpersonal till syndabockar?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
18 maj 2013 12:54 #582199 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Craze, Dendrobium och Dendrobex.
Det är svårt att utvärdera effekter och biverkningar av mediciner och det tar minst 4-5 års användning av en ny medicin för att veta hur effektiv och säker den är. ADHD medicinerna har testats på tusentals patienter vetenskapligt, men ändå finns det oklarheter och luckor i kunskapen. Jag tycker ändå att det är bättre med kontrollerade mediciner, där man visserligen inte vet allt om dem, men ändå ganska mycket än att använda medel som Craze där man inte vet någonting alls.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Graatass
 • Graatass Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Guldmedlem
 • Guldmedlem
Mer
18 maj 2013 16:30 #582262 av Graatass
Svar från Graatass i ämnet Craze, Dendrobium och Dendrobex.
Javisst, självklart, bara man får dem, när man behöver dem. Och inte först ett år senare!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.364 sekunder