Gemensam orsak bakom psyksjukdomar(bipolär och schizofreni)

Mer
15 år 3 månader sedan #175320 av Anacharphilchia

Gemensam orsak bakom psyksjukdomar

Schizofreni och manodepressivitet har samma genetiska bakgrund, trots att de i dag diagnosticeras som två helt skilda sjukdomar. En ny svensk studie visar att nära släktingar till patienter med den ena sjukdomen löper större risk att även drabbas av den andra.



- Det har länge funnits en föreställning om att det rör sig om två helt separata sjukdomar. Vår studie visar att det inte stämmer, säger Paul Lichtenstein, professor på institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Under senare år har det kommit flera forskarrapporter om att det finns en gemensam ärftlig faktor bakom två av världens vanligaste psykiska sjukdomar. En engelsk studie kunde genom att titta på hjärnvävnad från avlidna se förändringar i samma gener hos personer med antingen schizofreni eller manodepressivitet.

I den nya svenska studien, som publiceras i den medicinska tidskriften Lancet, kan Paul Lichtenstein och hans kolleger med hjälp av det svenska flergenerationsregistret slå fast detta samband.

Registret innehåller uppgifter från två miljoner svenska familjer. Här finns nära 36.000 patienter med schizofreni registrerade och drygt 40.000 patienter med manodepressivitet.

För bägge sjukdomarna hittar forskarna ett starkt ärftligt samband. Risken för att ett barn till en schizofren person själv ska drabbas av sjukdomen är en av tio. Motsvarande siffra för manodepressivitet är något lägre.

Men forskarna fann också att personer med schizofreni även löper en ökad risk att drabbas av manodepressivitet, och vice versa.

Forskarna ifrågasätter därför den nuvarande uppdelningen och menar att resultaten på sikt kan få betydelse för både diagnos och medicinering.

- Det går inte längre att säga att det är två helt separata sjukdomar. Det är samma gener bakom bägge sjukdomarna, säger Paul Lichtenstein. Forskarna själva tror att dessa resultat på sikt kan leda till en förändrad syn på hur sjukdomarna ska behandlas.

- Det kanske är så att man ska behandla mer på de symtom patienten uppvisar än att bara utgå från diagnoserna, säger Paul Lichtenstein.


www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=874186
Mer
Mer
15 år 3 månader sedan #175653 av Libellule
Mer
15 år 3 månader sedan #175655 av skord

Libellule skrev: Tack för citatet!


hur har du det libellule?

(lyssnar på en vän från sydafrika nu) hon säjer bra saker