Mobilapp ska hjälpa deprimerade

Mer
12 år 1 månad sedan #467459 av Tikki
svt.se;
Läsa böcker, få hjälp att äta eller träna rätt, köpa biobiljetter, uträtta bankärenden - mobilapparnas användingsområden tycks nästan oändliga.

Och när nu hälso- och friskvårdsapparna är väl etablerade tas steget vidare in i sjukvården. Ett svenskt företag har skapat en mobilapp som ska hjälpa människor ur depression.

-Appen går ut på att klienten arbetar med små konktreta beteenden, som man jobbar med i sin vardag. Det kan tex vara att få en bättre vardagsstruktur, äta frukost, gå upp när det ringer - saker som depirmerade oftast har stora problem med, säger Hoa Ly, doktorand klinisk psykologi.

-Man skulle kunna se det som att ordinera fysisk aktivitet, men här används alla typer av beteenden för människor som är nedstämda.

Viary, som appen heter, ingår i en stor pågående studie där mobilappen används av ett 40-tal patienter. Det här typen av digital självhjälpsbaserad behandling har många likheter med en metod som redan finns, nämligen Internetbaserad KBT, alltså kognitiv beteende terapi.

Jan Bergström, lektor klinisk psykologi som forskar på KBT, säger att det är mycket som tyder på att självhjälpsbaserad behandling kan vara väldigt effektivt.

-Då är tekniken bara ett medel att nå samma mål som man alltid har haft, att hjälpa människor som mår dåligt, säger han.

-Jag tror att för de flesta som mår dåligt tror jag de bryr sig om mindre om exakt hur man blir hjälpt, mer att man blir hjälpt. Fördelen med den här behandligen är att många, många fler kan få hjälp än vi kan erbjuda i dag med traditionell hjälp.

Pia Conde
Mer
12 år 1 månad sedan #467463 av Nissegossen

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
12 år 1 månad sedan #467518 av Admin1
De visade appen på TV och det låter intressant. Kan nog bli en hjälp för många, men de utan smartphone halkar efter.