Den som är glad blir mindre sjuk

Mer
12 år 1 månad sedan #477263 av Tikki
Positiva känslor kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det menar iallafall forskare som granskat över 200 forskningsstudier där man tittat på sjukdomar och mental hälsa. Enligt forskarna kan den som är mer optimistiskt lagd minska sin risk stroke och hjärtinfarkt med upp till 50 procent.

Det är ett kontroversiellt - och provokativt - påstående i många kretsar; att vi kan påverka vår fysiska hälsa med våra tankar. Tänk dig frisk - en sådan uppmaning brukar i regel komma från mer alternativläkare än från den mer traditionella sjukvården.

Men nu har forskare vid Harvard School of Public Health i USA undersökt ämnet och granskat över 200 studier som berör ämnet. Och slutsatserna forskarna drar går helt i linje med budskapet att dina tankar påverkar så pass allvarliga sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

- Frånvaron av det negativa är inte samma sak som närvaron av det positiva, säger studiens huvudförfattare Julia Boehm. Vi har funnit att faktorer som optimism, lycka och tillfredsställelse är sammankopplat med minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, helt oberoende av rökning, kroppsvikt ålder och annat.

Den glade lever annorlunda
Men frågan är vilka orsakerna till detta är, om det verkligen handlar om att tänka sig frisk, eller om positiva människor faktiskt lever på ett annat sätt än de som är mer negativa.

När forskarna tittade djupare in i de olika studierna kunde de koppla olika livsmöster till olika typer av människor. De människor som upplevde mer tillfredsställelse med sina liv var också mer noga med sina kroppar, med att äta nyttigt, motionera, sova tillräckligt och så vidare. Dessutom var känslan av tillfredsställelse även kopplad till lägre blodtryck, bättre blodvärden och mindre övervikt.

Så frågan kanske kvarstår ändå. Kan man tänka sig frisk genom att se positivt på livet, eller är de människor som ser positivt på livet mer benägna att leva sunt vilket i sig minskar risken för sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke? Fler studier måste nog till innan vi kan bevisa vad som är orsak och vad som är verkan.

Studien publiceras i tidskriften Psychological Bulletin.

Bodil Appelquist
SVT Vetenskap
Mer
12 år 1 månad sedan #477267 av idefix
Är det inte så att man som schizofren har större risk att drabbas också av somatiska sjukdomar? Jag har för mig att jag läste någonting om det här på sajten.
Mer
12 år 1 månad sedan #477279 av Nissegossen
Det är väl sammankopplat med att vi inte mår bra ofta och att vi inte är speciellt positiva när vi är akut sjuka och nedslagna i skoskaften?

Det beror nog också på att vi varken har ett sunt leverne eller lägger oss vinn om att idka motion, dagligen....

Vi lever helt enkelt mycket mer osunt än medelsvensson!

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
12 år 4 veckor sedan #477310 av Isa-Alise
Depression kan sätta igång negativa processer i kroppen, medan lyckokänslor inverkar positivt även på den kroppsliga hälsan. Det är inte bara kost och motion som det handlar om, utan även den inre kemin.