Hjärnavbildning kan bestämma depressionsbehandling

Mer
10 år 10 månader sedan #588914 av Tikki
Enligt en ny studie kan en så kallad PET-undersökning av hjärnan göra det möjligt att förutse vilken typ av behandling som är bäst för personer som lider av depression.

Forskare från Emory University in Atlanta, USA använde sig av PET-teknik (positronemissionstomografi) för att avbilda hjärnorna hos 82 personer med depression. Patienterna behandlas sedan med antidepressiva läkemedel eller kognitiv beteendeterapi.

Forskarna kunde konstatera att patienter som haft en hög aktivitet i en del av hjärnan bakom högra tinningloben, hade mer nytta av läkemedel medan personer som hade lägre ämnesomsättning i samma område hade istället mer nytta av psykoterapi.

Publicerad den: 14 June 2013
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef
Källor: Studien i JAMA, Nature.com, SR.se
Mer
10 år 10 månader sedan #588916 av Geta
Då måste det finnas resurser för att få sådan undersökning.
Mer
10 år 10 månader sedan #588922 av Inwatto
Om nu forskarna hittat något område i hjärnan med olika aktivitet så kan de kanske komma på något symptom som är typiskt för dessa tillstånd och på så vis hitta ett billigt sätt att välja behandling. De kan ju i början verifiera det med en PET-scan eller ta till det i tveksamma fall. Att dundra på med antidepressiva kemikalier i alla lägen är ju inte bra för någon.

Prata inte med hat i munnen!
Mer
10 år 10 månader sedan #588975 av Admin1
Intressant. PET-scan är en dyrbar metod, som bara finns på vissa universitetssjukhus, så man måste nog hitta en mycket enklare metod som kan användas hos den enskilde läkaren.
Mer
10 år 9 månader sedan #595735 av rebbe
Det finns redan väll beprövad teknik hos dessa myndigheter den bygger på EEG tekniken. Så det är inget man direkt behöver något FMRI maskin till dessa snubbar springer runt med laptop! i stället! Myndigheterna har redan ett rikstäckande nät för att se efter mäniskor i alla avseenden så det behövs inte någon maskin till. Får du en undersökning i en sån maskin så är det så att man vill se eventuella skador från slag!