arbete

Mer
17 år 4 månader sedan #56542 av Khai Chau
arbete skapades av Khai Chau
NYHETER | SÖRMLAND
TORSDAG 7 DECEMBER 2006

Sörmland:
Fler unga ska ut på arbetsmarknaden

Antalet förtidspensioner bland unga människor ska minska.
Tio handläggare hos Försäkringskassan i Sörmland kommer nästa år att jobba enbart med unga som är sjukskrivna.

- Antalet unga människor som får aktivitetsersättning, det vill säga det som tidigare kallades sjukbidrag och förtidspension, har fördubblats på tio år. Det är ett misslyckande, säger Anna-Lena Karlsson, verksamhetschef för Försäkringskassan i Sörmland.
Från 1996 till 2006 har antalet personer upp till 29 år som får aktivitetsersättning ökat från omkring 300 till 633 personer i år.

Jobbar tillsammans
Nu kommer tio handläggare i Sörmland att jobba specifikt med de unga.
- Att minska antalet unga människor som får aktivitetsersättning kan inte vi på försäkringskassan lösa själva utan här behöver vi jobba tillsammans med hälso- och sjukvården, arbetsförmedlingen, kommunerna och arbetsgivarna. Men eftersom jag är säker på att många unga vill jobba är det väldigt viktigt att vi samlar krafterna, säger Anna-Lena Karlsson.

Psykiska diagnoser
Av de unga som är sjukskrivna har en tredjedel psykiska diagnoser.
- Det är alarmerande att det ser ut så men hos varje person är det viktigt att vi fokuserar på arbetsförmågan och inte på sjukdomen.
Även när det gäller äldre personer kommer försäkringskassan att satsa på att fler ska komma tillbaka till arbetet.
- Det är farligt att hamna i sjukskrivningsrollen. Det är också viktigt att betona att det handlar om en försäkring och inte en garanti. Alla som är sjukskrivna längre än 30 dagar kommer vi jobba aktivt med för att hitta nya lösningar.
- Det kan handla om deltidssjukskrivning eller att arbetsgivaren anpassar arbetet till den sjukskrivne.

Ska minska
Målet är att Sörmlands ohälsotal, det vill säga det samlade måttet på sjukfrånvaro per person i länet, ska minska från dagens 43,8 till 39,7 dagar i juni 2008.
- Efter att ohälsotalet har sjunkit i flera år märker vi nu att det har stannat upp den senaste månaden och det är oroväckande. Men jag räknar ändå med att vi ska kunna nå målet, säger Anna-Lena Karlsson.


Åsa Wallin
asa.wallin @ ekuriren.se
016-156170
Mer
17 år 4 månader sedan #56582 av Bitte
Svar från Bitte i ämnet arbete
Hur många av de förtidspensionerade betalar in till A-kassan ?