Fel diagnos?

Mer
17 år 11 månader sedan #40197 av Aspergergirl
Kanske har jag blivit påverkad av att vara här på viska, men jag har börjat fundera på om jag har fel diagnos, om jag är psykotisk eller till och med har någon form av schizofreni. Min pedagog sa att om jag gått till någon annan mottagning (min mottagning är specialist på NPF och framför allt Asperger) hade jag säkert fått schizofreni som, enligt pedagogen, felaktig diagnos. Men jag har funderat mycket på det här. Tänk om min diagnos faktiskt ÄR fel. Jag kanske behöver en helt annan behandling än den jag får nu? Jag är kanske bara hypokondrisk men undrar hur ni här upplever mig.

Jag känner igen mig i mycket av det ni skriver om och har själv både hallucinationer och vanföreställningar (då jag tror att jag är förföljd och att en mördare är ute efter mig). För mig är det dock så att jag är medveten om dessa fenomen. Under dagtid känns kvällarnas förföljelsemani som löjliga inbillningar, medan de under kvällstid upplevs som mycket verkliga och skrämmande. På kvällarna tror jag på mina upplevelser. På dagarna tror jag inte på dem. Mina hallucinationer tror jag ibland på men är oftast medveten om att det bara är något jag hör och inte är något verkligt, dvs att det är illusioner.

Jag har dock aldrig varit med om att jag helt och hållet tappat verklighetskontakten. Måste man göra det för att få diagnos?

Jag har lidit av långvariga depressioner och har svårt för att komma igång med sysslor. Jag är mycket passiv och viljefattig. Vissa dagar kan jag dock vara väldigt uppåt och nästan manisk men detta lägger sig ganska så snart och jag blir nedstämd igen. Mitt humör pendlar rätt våldsamt uppåt och neråt.

Vad är era funderingar om det hela? Är jag bara hypokondrisk kanske?

/A
  • osso
  • Besökare
  • Besökare
17 år 11 månader sedan #40199 av osso
Svar från osso i ämnet Fel diagnos?
Jag vet inte om du fått fel diagnos men...

Du säger ju själv att du får hjälp av och mår bättre med conserta. Den medicinen får du inte om du inte har en npf-diagnos. Du skulle heller inte märka av någon förbättring av consertan om du inte hade ADHD. Man kan också få hjälp av conserta även om man "bara" har asperger. Däremot om man INTE har ADHD så blir man inte hjälpt av conserta. Då blir man bara hög. (Fast det inte var det du frågade om du frågade om AS.) Men ADHD ligger i alla fall inom npf-området. Och jag har aldrig hört någon kombinera en schizofrenidiagnos med ADHD. (Fast det är ju möjligt, diagnoser och så som de används i dagsläget är ju inget fastspikat faktum.)

All "hjälp" man får som schizofren kan du få när du har aspergerdiagnos. Rätta mig om jag har fel. Vad är det du vill få för hjälp som du inte får nu men tror du kan få om du får schizofrenidiagnos?

Kan pedagogen på npf-teamet eller var du nu går, förklara hur de ser på dina symptom och hur de passar in i asperger och varför de inte tycker att det är schizofreni. Är de villiga att förklara? Det tycker jag de borde göra. Och knyta an det till precis så som du är. Om de har rätt så borde de kunna förklara det för dig så du blir nöjd och det stämmer även för dig. Och det tror jag är viktigt att man är trygg med det för att känna sig lite tryggare. Annars blir det oroligt som för dig nu.
Mer
17 år 11 månader sedan #40201 av Aspergergirl
Svar från Aspergergirl i ämnet Fel diagnos?
Du har nog rätt Maj. Att den hjälp jag får idag är densamma eller snarlik den hjälp jag skulle få vid en schizofrenidiagnos. Jag tog bara för givet att stödinsatserna skiljer sig lite åt beroende på vilken diagnos man fått. Jag känner mig rätt vilsen i själen och kan också säga att jag inte längre får Concerta pga mina röster. Sex dagar fick jag Concerta och det jag då upplevde var att jag kunde sitta stilla och inte ständigt gunga med benen eller snurra på stolen. Jag kände mig helt enkelt mindre rastlös. Jag känner mig inte HELT hemma i min aspergerdiagnos så det är nog därför som jag ständigt söker nya diagnoser som beskriver mig bättre. Jag har ju själv varit inne på att jag kan vara bipolär också. Tack för dina synpunkter Maj! Det fick mig att börja fundera i andra banor. /A
  • osso
  • Besökare
  • Besökare
17 år 11 månader sedan #40209 av osso
Svar från osso i ämnet Fel diagnos?
Ja, jag hörde att du blev av med consertan. Tråkigt. Men du kanske kan få tillbaka den när dina röster och den här "gungningen" är borta.

Det är inte nåt ovanligt att man får de symptomen du har även när man har asperger.

Jag förstår att du inte är hemma i diagnosen asperger. Tycker någon skulle hjälpa dig att hitta DIG. För det är viktigt. Man ska plocka ut det som är en själv.Kan du inte lägga ett pussel själv? Skriv upp det som du tycker är du och passar in på dig. Dina egenskaper och även de symptom som är uppenbara och viktiga för dig nu. Där har du DIG. Och det är DU som är viktig. Sen kan du plocka in de sakerna egenskaper och symptom i de olika diagnoserna om du vill. Sen kollar du vilken hjälp du vill ha och vad du kan få för de olika sakerna.

Hoppas du har nån som kan vara med dig i det om du vill.

Sköt om dig!
Mer
17 år 11 månader sedan #40246 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Fel diagnos?
Jag tror nog att din diagnos är rätt. Personer med Asperger kan ha psykotiska besvär vid stress, som oftast avklingar när stressen upphör. Vid schizofreni så inträffar de psykotiska besvären mer oberoende av stress.

Jag tror inte att din behandling skulle bli mycket annorlunda om du fick diagnosen schizofreni istället. Du använder ju redan Zyprexa och det är ju en medicin som förekommer vid schizofreni. Vid schizofreni så kan man få en patientutbildningskurs, men det förekommer inga pedagoger, så den biten skulle du förlora om du istället fick diagnosen schizofreni. Schizofreni börjar tidigast i tonåren medan Aspergers föds man med. Detta gör att jag tror att diagnosen Aspergers är rätt för dig.