[u:e4e6o326]Traditionell köttgryta[/u:e4e6o326]
300 g grytbitar av nöt eller älg
lite smör eller matolja
3 gula lökar
6 morötter
2 tärningar oxbuljong
1 tsk salt
3 lagerblad
10 enbär
lite vitpeppar
vatten
Potatis eller ris
Bryn grytbitarna i matfettet. Tilsätt den skalade löken (skuren i klyftor). Häll på vatten så det täcker grytbitarna. Tillsätt buljongtärningarna, salt, vitpeppar, lagerblad och enbär. Låt puttra på låg värme i 30 minuter. Skala morötterna och skär i bitar. Tillsätt morötterna, se till att vattnet täcker dem (tillsätt ev. mer vatten) och låt puttra ytterligare 30 minuter. Känn efter att köttet är mört.
Severa med kokt potatis eller ris. Buljongen fungerar bra som sås, kan ev. redas lite (rör ned 2 tsk vetemjöl i lite vatten, vispa ned i såsen).
Man kan variera med att lägga andra rotsaker i grytan förutom morötter (t.ex. palsternacka, rotselleri), man kan tillägga en vitlöksklyfta, ta med lite örtkryddor (tex basilika, dragon, eller timjan), ha potatisen med i grytan istället för brevid (skala och skär i lagom stora bitar), och man kan byta ut enbären mot kryddpepparkorn...