Om nya mediciner mot viktuppgång som biverkning

Mer
14 år 3 månader sedan #265578 av Kassandra
Slutkommentaren i Nyhetsbrevet från 8 januari 2010:
"medicin mot viktuppgång av antipsykotika skall snart testas för att utröna effekt och biverkningar. Många av dagens antipsykotika kan ge viktökning och särskilt Leponex och Zyprexa, men även Seroquel och Risperdal. Det kommer dock om 1- 4 år komma nya antipsykotika med mindre risk för viktökning, så behovet av preparat mot viktökning kommer snart inte vara så stort som det är idag. Ganska många måste dock även framöver använda Leponex och för dem kan det vara väldigt viktigt att få ett preparat mot viktökning."

Vad tror ni? Kan vi som dragit iväg tjugotals kilon pga antipsykotiska hoppas på viktminskning månne? Eller kommer de nya medicinerna bara att hindra viktökning hos folk som inte förut tagit antipsykotiska?
Mer
14 år 3 månader sedan #265583 av Geta
Det är klart att nydrabbade av schizofreni kommer att ha
större nytta av nya mediciner än gamla uvar som är inkörda
på ett visst mönster att bete sig och tänka.
Mer
14 år 3 månader sedan #265670 av Admin1
Jag tror att den nya medicinen är främst tänkt för de som påbörjar medicinering med antipsykotika, som ger viktuppgång, men jag gissar att den också kommer att testas på de som redan hunnit gå upp i vikt av antipsykotika för att se om man då kan få viktminskning.

Idag kan man vid viktuppgång byta preparat utom om man använder Leponex. Zeldox, Abilify och Trilafon har ringa eller ingen viktuppgång och man brukar gå ner i vikt om man byter till dem. Det kommer säkert om några år finnas fler antipsykotika utan viktuppgång att välja på. Idag kan man också prova diabetesmedicinen metformin som kan ge viss viktnedgång om man använder antipsykotika.
www.dagensmedicin.se/nyheter/200 ... /index.xml