Remeron och psykos/manodepressivitet, bra eller dålig komb??

Mer
19 år 4 månader sedan #7200 av maskrosman
Hej.
Efter att min läkare först tyckte jag skulle prova Efexor, har hon nu ändrat sig och föreslagit Remeron-S, 30 mg. Jag tyckte det lät rätt bra, eftersom Remeron tydligen dessutom hjälper en att få bra med sömn, som varit en bristvara länge för mig. Så nu sitter jag här med en liten kartong, men har börjat tveka sedan jag läste på lappen som följde med att man ska vara särskilt försiktig med Remeron exempelvis om man har/haft schizofreni eller manodepressivt syndrom. Jag har aldrig fått ngn diagnos, men har själv kommit fram till att jag är/varit psykotisk eller på gränsen, på något sätt.

Om ngn här på viska med erfarenhet av Remeron i kombination med psykos vill skriva en rad vore jag tacksam. Vet inte om jag vågar käka detta om det kan få väldigt otäcka konsekvenser.

mvh

maskis

ps. Jag äter för övrigt ingen annan medicin.
Mer
19 år 4 månader sedan #7207 av Maran
Hej!
Jag äter Remeron-S 15 mg sedan några mån tillbaka.Skulle egentligen också äta Seroquel nu men vågar inte.

Det var en läkare som sa till mig att dosen på Remeron-S skall ligga på 15 mg för att att den ska vara sömngivande om den dosen är högre än 15 mg kan den istället ha motsatt effekt och man kan bli manisk?!

Kanske tycker jag att Remeron kan ha förvärrat det psykotiska hos mig men ångesten kan vara mindre.Är lite osäker över detta.Funkar säkert olika på olika människor.Men om detta blir värre för mig eller inte bättre överväger jag att ta en annan medicin.
Men det kan vara så att jag upplevde verkligheten på detta vis jag gör nu också innan jag började med Remeron.Har så dåligt minne.Kanske bättre att fråga någon annan här.
Den är starkare än någon annan medicin jag provat när det gäller att få en att somna.

Om du är intresserad av biverkningar jag har fått kan jag nämna några.

Kolla också upp biverkningar osv i fass!

ÖNSKAR ALLA HÄR EN GOD JUL!!! <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->
Mer
19 år 4 månader sedan #7210 av maskrosman
Hej Maran och tack för ditt svar.
Jag vet inte, kanske har de gett mig en högre dos för att jag är kille?
Admin brukar väl skriva något som det, om jag inte minns fel. Nu antog jag att du är en tjej....

Ok....man blir alltså väldigt "sluddrig" eller flummig av dem när man ska sova? Men är det en "ok" känsla?
Ja, om du vill skriva lite mer om dina biverkningar så är jag intresserad. Har kikat i Fass en del, men tycker att det känns bättre att höra från någon med personlig erfarenhet.

mvh
Mask

Ps. En God Jul till dig och alla andra här önskar jag också.
Mer
19 år 4 månader sedan #7219 av Admin1
Om man tittar i FASS, så finns det varning för att de flesta antidepressiva kan förvärra psykos, men samtidigt får många med schizofreni antidepressiva och det anses vara säkra läkemedel att ge vid schizofreni. Det rekommenderas t.o.m. Det diskuteras också att eftersom de tidiga symptomen på schizofreni liknar depression kanske antidepressiv behandling skulle kunna förhindra uppkomsten av schizofreni.

Dessutom nya atypiska antipsykotika, som t.ex. Risperdal, Zeldox, Zyprexa har också en antidepressiv effekt samtidigt som de också verkar antipsykotiskt.
Jag har inte hört några negativa erfarenheter av antidepressiva än från en tjej som blev manisk av det. Hon hade dock schizoaffektiv sjukdom med manier och dessutom fick hon alltid alltid allvarliga biverkningar av allt hon prövade.

Jag tror inte så många har erfarenheter av Remeron här. Jag vet att D prövat det och han skrev så här om det i forumet:
"Tyckte jag inte alls om. Påminde om neuroleptika. Efter att ha tagit kvällsdosen blev jag väldigt yr och trött på ett ganska obehagligt sätt, sov oroligt om nätterna, samt vaknade med enorm hungerkänsla. Gick upp och ut endast för att äta. En annan biverkan var att mättnadskänslan försvann totalt. Jag hade alltså kunnat äta hur mycket som helst."

Man vet att Remeron kan ge viktökning. På senare tid har Remeron prövats vid akatisi (oförmåga att sitta stilla vid antipsykotikabehandling). Det hade hyfsat effekt, men behandlingstiden var för kort för att det skulle gälla som bevis. Det var en preliminär studie bara.