Omstridd adhd medicin rekommenderas av EU

Mer
15 år 3 månader sedan #176823 av wasp
  • Besökare
  • Besökare
15 år 3 månader sedan #176825 av
Nej, inte direkt.
Mer
15 år 3 månader sedan #176908 av aspie
Metylfenidat är den effektivaste ADHD-medicinen och biverkningar är ovanliga. Detta läkemedel har varit på marknaden i årtionden. Man är van vid rubriker som detta. De stora fördelarna väger mycket mera. Utan metylfenidat skulle väldigt många ADHD:are bli marginaliserade och förtidspensionerade.
Mer
15 år 3 månader sedan #176947 av Pippi

aspie skrev: Metylfenidat är den effektivaste ADHD-medicinen och biverkningar är ovanliga. Detta läkemedel har varit på marknaden i årtionden. Man är van vid rubriker som detta. De stora fördelarna väger mycket mera. Utan metylfenidat skulle väldigt många ADHD:are bli marginaliserade och förtidspensionerade.


Jag har hittat 40mg nu och det är bra!!
På kvällarna hinner jag i regel somna utan att ha tagit min sömnmedicin..mkt upprörande!
Hittar asken bredvid mig på morgonen och blir sur :lol: <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->

Ok det beror ju på allt slit, man är helt färdig efter arbetsdagarna. Inte så dumt det heller. Med tanke på sömnen alltså
Mer
15 år 2 månader sedan #177138 av aspie
Det fantastiska med metylfenidatet är också att det t.o.m. kan ersätta sömnmedlet som det kom fram av Pippis förra inlägg. Låter det konstigt? MF är ju uppiggande. Men har man tillräckligt med dopamin i frontalloberna under dagen, efter att ha tagit sin dos MF, dvs. man är vaken och inte halvvaken hela dagen, så somnar man också lätt på kvällarna.

Men om en ADHD:are är omedicinerad, halvsover hjärnan hela dagen, och varför skulle man då behöva ännu sova på natten? Så suddas ut gränserna mellan natt och dag, och man har svårt att sova.

Ett mycket ofta använt sätt för sjävhjälp hos icke-medicinerade ADHD:are är att ta risker, slåss etc. Då stiger dopaminet, då är man vaken och mår bra. Och polisbilen för dit var de andra sjukdomskollegorna redan sitter. Men sådana behov har man lyckligtvis inte mera efter att man har hittat en vettig läkare.
Mer
15 år 2 månader sedan #177146 av skord
såg på the dr:s att dopaminblockerare som kan användas vid bipolär och schizofreni, som zyprexa funkar bra om man stammar också.