Detta med Glutamat och Clozapine.

Mer
3 år 5 månader sedan - 3 år 5 månader sedan #1298222 av Lelle
utdrag om Klozapin och glutamat!

Glutamat och kynurensyra
Men vad som är viktigt med Klozapin är också en potent väldigt utförlig mekanismen på glutamat. Och det verkar bland annat via den glutaminerga nervtrafiken, som anses sänkt vid schizofreni.

Excitatorisk neurotransmission i hjärnan är främst glutamatergisk, med glutamatergiska neuroner som använder mellan 60 och 80 procent av den totala metaboliska aktivitet i hjärnan. Över 60% av nervcellerna i hjärnan, inklusive alla kortikala pyramidala neuroner, är glutamatergiska. Det har bland annat påståtts att ämnet kan ge reaktioner som huvudvärk, illamående och även svettning.

Ökade kynurensyra-nivåer framkallar ”schizofreni-liknande” beteende. Kynurensyra tillverkas och finns i hjärnan hos alla människor i något lägre koncentrationer. Läkemedel som ökar koncentrationen av kynurensyra kan ge hallucinationer som biverkan. Läkemedel som sänker halterna av kynurensyra har också antipsykotiska effekter.

Vid schizofreni är halten av kynurensyra förhöjt i hjärnan och så även dopaminaktiviteten när kynurensyra är förhöjt (drastiskt ökar halterna av signalsubstansen dopamin vilket man menar framkallar psykossymptom). Kynurensyra blockerar NMDA-receptorer, dvs den glutaminerga nervtrafiken, som anses sänkt vid schizofreni.

Klozapin verkar genom att stimulera det ”site” på NMDA-receptorn som kynurensyra blockerar.

Kynurensyra (ökade endogena nivåer av kynurensyra/förhöjda halter av den kroppsegna substansen i centrala nervsystemet) ökar dopaminaktiviteten i hjärnan genom att blockera NMDA-receptorer på glycin-site. Klozapin verkar genom aktivering av glycin-sitet på NMDA-receptorn. Det har en agonistverkan på glycin-platsen. Det vill säga: Klozapin är en blygsam hämmare av SNAT2, vilket ökar synaptiska glycinnivåer och därmed också aktiverar sitet på NMDA-receptorer från kynurensyran.

Glycin är en coagonist för exciterande NMDA-receptorer i hjärnan. Det har pågått forskning om läkemedel som påverkar glycinnivåerna i hjärnan skulle kunna användas som behandling vid schizofreni.

Forskare har hävdat att “nyckeln till effekten för klozapin”, skulle kunna komma från kombination av dopaminantagonism och ökad glycin samt även dess molekyl – men att det då också säkert medför säkerhetsrisker (såkallat “toxicity” för substansen).

NMDA-receptorer (som är glutamatreceptor) verkar fungera sämre hos personer med schizofreni. Klozapin underlättar NMDAergisk neurotransmission (främjar NMDA trafficking) genom något som kallas proteinkinas C.

Klozapin frisätter D-serin, ökar serum L-glutamatnivåerna i mPFC (medial prefrontala cortex) och verkställer aktivering av NMDA-receptorn. Genom att öka signalämnet glutamat så aktiveras NMDA-receptorn (dvs. NMDA-receptorer aktiveras av signalämnet glutamat). Det blir höga serumnivåer av BDNF. Hög halt glutamat kan ge tydliga reaktioner som huvudvärk, illamående och även svettning (i form av kallsvettig). Dessutom annan aktivitet samtidigt som aktiveringen av muskarin M4-receptorn och ökning på nervtransmittorn acetylkolin gör att svettning och dregling kan bli mycket påtaglig, speciellt när koncentrationen av Klozapin i blodet är som högst, som efter intag inför nattetid. D-Serin är ännu mer potent än glycin – som en endogen coagonist för exciterande NMDA-receptorer i hjärnan.
Brister i omsättningen av D-serin har påvisats hos personer som lider av schizofreni.

Klozapin mothindrar nedsatt NMDA-“receptoruttryck” orsakat från NMDA-receptorantagonister.

De II glutamat metabotropa receptorerna uppregleras i främre prefrontala cortex med Klozapin.


MIN FRÅGA ÄR. KAN MAN VERKLIGEN VIA GLUTAMATSYSTEMET TILLFÖRA ANTIPSYKOTISK EFFEKT?

lite till:

Kort sagt är Klozapin det första atypiska antipsykotikum och blockerar serotoninreceptorn 5-HT2A och dopaminreceptorn D4 och har en väldigt invecklad stor mekanismen på glutamat. Klozapin stimulerar glutamatsystemet, det är ett signalsystem som står för en större del av hjärnans kommunikation (det största signalsystemet i hjärnan).

Vad som är känt är att Alkohol hämmar glutamatsystemet (alkohol hämmar glutamataktivitet i hjärnan) och stimulerar GABAsystemet.

Glutamat mekanismen av Klozapin togs inte vidare till annan antipsykotika. Därför kan möjligen Klozapin fortsätta verka om annan antipsykotika inte har verkan.


och allt finns på denna sida: farmakologiforantipsykotiska.wordpress.com/

är det verkligen glutamat som är dess drivkraft?
Last edit: 3 år 5 månader sedan by Admin1.
Mer
3 år 5 månader sedan #1298311 av wasp
Gratulerar! Du har lagt ut farmakologi för typ doktorander i medicin, eller biokemi.
Mer
3 år 5 månader sedan #1298315 av Cosmos
Kyenurensyra i höga nivåer sägs framkalla en typ av rus som ska likna det av drogen angel dust. Detta är dock bara en teori som kanske bäst beskrivs av hjärnforskaren Sophie Erhart.

Clozapine är det enda antipsykotika som går på glutamat men också på serotonin och dopamin. Det täcker hela fältet och det är kanske därför det är så effektivt på personer som har svårt att få effekt av andra antipsykotika då dessa enbart riktas på dopamin.

Men medlet har svåra biverkningar och är därför aldrig ett förstahandsval.

Att psykoser kan framkalla rusliknande tillstånd är emellertid väl känt sedan urminnes tider.

Själv har jag aldrig varit i närheten av något rus när jag drabbats av psykos. Bara skräck.
Mer
3 år 5 månader sedan #1298336 av Admin1
Clozapine har effekt när alla andra antipsykotika inte hjälper dvs vid behandlingsresistens. Vid behandlingsresistens fås psykos utan förhöjt dopamin, därför ger vanliga antipsykotika inte effekt och därför förklarar man med glutamat och serotonin. Seroquel har svag dopamineffekt och liknar Clozapine kemiskt, men saknar Clozapinets effekt vid behandlingsresistens.