Internationell kampanj att ta bort schizofreni

  • gäst2
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
15 år 3 månader sedan #179284 av gäst2
www.caslcampaign.com/
Det finns en internationell kampanj för att ta bort schizofreni namnet, se länk ovan (på engelska)

"The CASL campaign is driven by two central factors:

The concept of schizophrenia is unscientific and has outlived any usefulness it may once have claimed.
The label schizophrenia is extremely damaging to those to whom it is applied.
The idea that schizophrenia can viewed as a specific, genetically determined, biologically driven, brain disease has been based on bad science and social control since its inception."

Man har också skickat en skrivelse till Englads Premiär minister:
"The Campaign for the Abolition of the Schizophrenia Label is petitioning the UK Prime Minister - calling for the abolition of the diagnosis of schizophrenia on the grounds that it is outdated, unscientific and stigmatising, presenting as a barrier to effective and appropriate care/support to the individuals diagnosed with this label."
Mer
15 år 3 månader sedan #179285 av Geta
Vad ska det heta istället då?
Mer
15 år 3 månader sedan #179313 av ziggy_zombie
Kanske en bokstavskombination? ECPD - Extreme Cool People´s Disease? Bara ett förslag...
Mer
15 år 3 månader sedan #179319 av Abzu
Jag kan nog hålla med om att diagnosen schizofreni är förlegad och framför allt stigmatiserad, så det borde kanske bytas ut.
Men, ja frågan är ju till VAD?

kroniskt psykotiskt syndrom?
realitetsproblematisk sjukdom?
eller varför inte Viskasé-syndromet? : )
  • gäst2
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
15 år 3 månader sedan #179322 av gäst2
Problemet är att "schizofreni" uppfattas av de flesta lika med kronisk sjukdom, vilket inte alls stämmer med erfarenhet och forskning. Den bilden bidrar till stark negativ påverkan av hopplöshet.

Forskningens resurser har övervägande gått till läkemedelsutveckling. Men man har inte hittat någon sjukdom att medicinera, utan enbart symptom att ta bort. Men symptom kommer inte utan anledning. Om det inte är sjukdom vad är det då? Då är det händelser, stress av olika slag, trauman mm som ger psykossymptom hos vanliga men känsliga individer. Detta utlöser en numera välkänd process av chock, reaktioner, reparationer och nyorientering.
Mer
15 år 3 månader sedan #179353 av Admin1
Innan namnet schizofreni kom för 100 år sedan hette det praecox dementi dvs ungdomsdemens. Det namnet syftade på de kognitiva symptomen, som fortfarande är de mest handikappande symptomen och orsaken till att man kan få svårt ibland att klara sig själv.

Jag tycker inte namnet schizofreni skall bytas just nu utan det är bättre att avvakta 10-20 år till och se vad forskningen kommer fram till om sjukdomsorsaken. Vet man var felet exakt sitter går det att komma på ett bättre namn än dagens schizofreni.