En text jag skrev!

  • Klanggedin
  • Författare till inlägg
  • Offline
  • Hedersmedlem
  • Hedersmedlem
  • Noble and true with a heart of steel
Mer
3 år 4 månader sedan #1307420 av Klanggedin
Hej!

Är diagnosticerad med schizofreni, en svår psykossjukdom som ofta kvarstår hela livet. Fem första åren är värst och har högst risk för självmord.

Man återsjuknar i psykos cirka 1 gång var tredje år och det som sker är att gränsen mellan ens inre och det som händer omkring en luckras upp. Man får svårare att förstå vad som sker och tankar och känslor förändras successivt mot de psykotiska.

När man först börjar känna på sjukdomen påbörjar man något som kallas en prodromal fas. I denna fas börjar man känna misstänksamhet mot omgivningen, känner inte igen sig själv och en gradvis ökande tillbakadragande från vänner och skola. Man kan se att en person som varit aktiv och engagerad till slut bara sitter hemma och inte har någon lust till samvaro och engagemang.

I den aktiva psykosen som kommer efter den prodromala fasen så finns det två typer av symptom. Den ena gruppen kallas positiva symptom och den andra är negativa symptom.

De positiva symptomen är saker som läggs till i upplevelsen, t.ex. att höra röster eller att få en felaktiv tro om sin omgivning. En grej man måste veta om schizofreni är att det är en väldigt personlig utveckling som ser olika ut vid varje fall. Därför kan det va svårt att identifiera sjukdomen eftersom uttrycket på symptomen ser så olika ut.

Negativa symptom är saker som gradvis försvinner från personen som lust och en vilja att socialisera, personen blir till slut inbunden i ett skal och kan ibland bli okontaktbar. ibland talar man om autistiska drag vid schizofreni.

I alla fall så sker den prodromala fasen i tonåren för män och psykosen brukar blomma ut kring 20 i samband med att vuxenlivet ska påbörjas och som sagt så är det när sjukdomen är nykommen som tragedin är som störst och riskerna som medföljer är som högst.

Mina psykoser innefattar en gränslöshet och en oförmåga att hålla tillbaka flödet. Det har något av en manisk valör och om inte jag blir omhändertagen och blir extra medicinerad så blir jag sämre och det är som att sjunka in i ett mörker med misstänksamhet mot andra människor. Gradvis plockas välmåendet bort och stresströskeln blir lägre och lägre, så pass att enkla saker som att handla (människor) blir svårt.
Mer
3 år 4 månader sedan #1307421 av Geta
Svar från Geta i ämnet En text jag skrev!
Bra beskrivning!
  • Klanggedin
  • Författare till inlägg
  • Offline
  • Hedersmedlem
  • Hedersmedlem
  • Noble and true with a heart of steel
Mer
3 år 4 månader sedan - 3 år 4 månader sedan #1307450 av Klanggedin
Svar från Klanggedin i ämnet En text jag skrev!
Vilka svårigheter skulle en person med ett lågt resultat på kodning ha?
Mitt egna svar på frågan!

Kodning är en del av snabbhets indexet vilket i sin tur är en del av Cognitive proficiency index (CPI) vilket är en kombination av working memory index och snabbhet..

Cognitive proficiency index betyder kort och gott "kognitive effektivitets index" vilket man använder när det är för stor skillnad mellan CPI och GAI (generall ability index). GAI är det resultat du uppnår i Verbal comprehension index samt perceptual organization index vilka handlar mer om problem lösning än CPI.

Så vad är CPI? CPI är helt enkelt förmågan till att bearbeta information korrekt vilket betyder att kognition kan ha två fallgropar. Den ena att man resonerar fel medans den andra är att man inte bearbetar informationen korrekt.

Snabbhet är funktionen som bidrar till att problemlösningen sker felfritt när det gäller träffsäkerhet. Det finns också en bunt missar som man kan göra som påverkas av olika komponenter av snabbhetstestet.

Kodning är det ena testet man använder för att mäta denna komponent. Den påverkas av Paired associate inlärning vilket är förmågan till att lära via association. Kodning påverkas också av minne, att minnas symbolerna. Kodning påverkas av hand-eye koordination vilket är samspelet mellan hand och öga. Fin koordination är också med. Slutligen påverkas resultatet på kodning av flexibilitet vilket klassas som en exekutiv funktion och som påverkar hur snabbt man pendlar mellan symbolerna och koden.

Som ni märker så är det ganska mycket som kan gå fel när det gäller kodning och därav ligger problemet i att sammanfatta var svårigheterna kan finnas.. Jag hittade en förklaring som kallades "Clerical speed" vilket låter som att man är en sekreterare som ska hålla reda på massa information samtidigt och utifrån den koordinera sitt agerande.

Mitt slutgiltiga svar är att kodning och snabbhet mäter just denna funktion att snabbt kunna hantera och bearbeta information för att sen styra sin respons, precis som det brukar stå när man läser om det på internet..
Last edit: 3 år 4 månader sedan by Klanggedin.
  • Jocke
  • Offline
  • Jubelhedersmedlem
  • Jubelhedersmedlem
  • raka spåret är enklare än kringelikrokar!
Mer
3 år 4 månader sedan #1307495 av Jocke
Svar från Jocke i ämnet En text jag skrev!

Vars är världen på väg?