Uppdaterad: 16 september 2015

Omega-3 verkar inte minska psykossymptom vid schizofreni och saknar också bevisad effekt mot depressioner vid schizofreni.

Omega-3 har testats mot schizofreni på rätt sätt med 16 olika randomiserade, kontrollerade tester. Tyvärr var testerna kortvariga och maximalt 4 månader. Bara 4 av testerna visade på en liten förbättring i symptom, så effekten är inte bevisad ännu. 

En studie visade att Omega-3 inte kan förebygga återfall i psykos vid schizofreni. 

De som har tidiga tecken på psykos utan att aldrig haft psykos kan minska psykosrisken med 40 % genom 4 kapslar Omega-3 per dag enligt en undersökning och effekten kvarstod i 7 år. Emellertid har en annan studie ej kunnat visa sådan effekt efter ett år, men studien fortsätter minst ett år till. Hoppet är att Omega-3 kan ge viss skyddseffekt mot att få schizofreni. 

Mindre studier tyder på att Omega-3 kan förbättra kognitionen vid schizofreni.  

Vid depression och bipolär har Omega-3 effekt, men däremot saknar det bevisad effekt mot depression vid schizofreni. 

Biverkningarna är lindriga med magbesvär, som illamående, diarré och dyspepsi. 

Blödningstiden förlängs av Omega-3 vilket kan vara en risk för vissa. Risk att använda Omega-3 kan finnas vid diabetes typ 2 kombinerat med astma, som inte tål acetylsalicylsyra. 

Omega-3 har en rad olika effekter, som viss antiinflammatorisk effekt samt effekt på hur generna utnyttjas för att tillverka proteiner. DHA, som ingår i fiskolja ingår i nervcellernas membraner, som har betydelse för kognition och beteende. Det nämns också att Omega-3 kan ha en nervskyddande effekt. 

Den dos av fiskolja, som oftast används vid schizofreni är 2 g ren Omega-3 per dag. Det normala dagsbehovet är 1 g omega-3, vilket man får om man äter 2 mål fetfisk (lax eller sill) per vecka. Om du tror på Omega-3 kan du ju äta 4 mål fetfisk per vecka istället för dyra Omega-3 kapslar. 

Linfröolja, som finns i affärerna, måste omvandlas i kroppen till Omega-3, men bara 20 % omvandlas och omvandlingen kan hämmas av andra fetter, som Omega-6 fettsyror. Därför är linfröolja att betrakta som ett extra tillskott. Jag äter fet fisk fyra dagar i veckan och de dagar jag inte äter fet fisk tar jag en matsked linfröolja, som extra omega-3 tillskott.   

Huvudsakliga källor: 

NICE Advice (England) 2013

Schizophreniaforum.org 2015 

Kommentarer   
Ready
#5 Ready 2015-09-18 18:13
Jag tänker inte köpa Omega-3 förrän det har bevisad effekt.
björk
#4 björk 2015-09-15 19:58
:lol: Jag skulle starkt propagera för omega 3. Även Ester C plus multivitamin samt D-Vitamin. De negativa erfarenheterna jag har av medicin är att man får positiva symptom = vanföreställningar samt i viss mån tvång. Man sover gott, sas, men det går inte att förmå en ända vaknatt som hämmar de hära -positiva symptomen. Man får det aldrig sådär romantiskt bra. Lite träigt. Att saker o ting skall följa ett schema och aldrig få ha de riktigt bra. Utan allt är på ngt sätt lite ljummet så har jag upplevt min medicin. Och att det är ett ok och ett mög att öppna varje, dag 14.00 för intag av stesolid. Man skall ställa sig till sitt felfria förfogande jämför då de med det svaga gensvar jag ibland kan få i certain, "kretsar". Typ förutfattade meningar. En glad nyhet för de som tycker att saker typ känns tomt kan va en tröst att för de med späck väljer aktivt att undvika folk för att söka tak i sin egen innovation! :-x :-x :-x :-)
Ready
#3 Ready 2014-12-04 00:36
Den här nyheten gör att jag tänker mig för en extra gång innan jag köper dyra omega-3 kapslar.
Geta
#2 Geta 2014-12-03 23:09
Admin1, du påstår ofta att psykoterapi inte hjälper. Min erfarenhet är det motsatta.Jag har inte lyckats bli frisk med hjälp av psykoterapi men jag har fått ett mycket rikare liv.
Admin1
#1 Admin1 2014-12-03 22:20
När det gäller utprovning av läkemedel mot sjukdomar och man säger att bevisad effekt saknas, så innebär det att om man ger det till alla så märks ingen effekt. Men det kan finnas en liten grupp som får effekt fastän de flesta inte får det.Så tycker man att man får effekt så kan det vara rätt fast expertisen säger att det är fel.

Kanske skiljer sig depressioner vid schizofreni från depressioner vid vanlig depression eller bipolär eftersom Omega-3 saknar effekt. Det som är skumt är att schizofreni anses mest närbesläktad med bipolär och därför borde Omega-3 om det ger effekt vid bipolär också ge det vid schizofreni.

Du har inte rätt att posta kommentarer