tablets

En studie i Kina visade att i samband med första psykosen kunde man genom att mäta attityderna till läkemedel med tio frågor (DAI-10) avgöra vilka som senare hade stor risk att avbryta medicineringen med antipsykotika.

Kvinnor och DAI-10 totalpoäng högre än - 1 ( rätta svar får +1 och felaktiga svar -1) vid starten visade sig vara oberoende skyddande faktorer mot avbrytande av antipsykotika under 1-årsuppföljningen. 

Vid starten visade sig sjukdomens svårighetsgrad (CGI-s) och insikt om sjukdomen vara kopplad till DAI-10 totalpoäng.

Läs mer hos BMC Psychiatry.

Kommentar  
Ja, det stod i tidningarna att det var problem att byta ut Mallorol och särskilt för utvecklingsstörda.
Jag hade en väninna från psykiatrin som hade stått på Mallorol i alla år. Hon mådde jättedåligt, när hon var tvungen att byta medicin, när Mallorol drogs in. Hon dog strax efteråt.
Mallorol försvann för 20 år sedan pga biverkningar som plötslig död. Den var sederande och förlängde QTC-tiden. För ett år sedan funderade jag på det bästa forskningsprojektet för en sjuksköterska. Kom fram till att mäta attityderna till antipsykotika vid första psykosen skulle vara det bästa projektet. Det som gjorts här alltså. De som har stor risk för att avbryta medicinering får depåinjektioner direkt och 80 % mindre psykosrisk.
Min första antipsykotika eller neuroleptika 1968 var Mallorol. Det var som att få ett slag i huvudet. Jag gick upp i vikt. Slutade ganska fort med den och fick återfall i psykos inom närmaste åren.