Medcast

I det här avsnittet diskuterar experter nya medel för behandling av schizofreni och vad vi kan göra för att förbättra utbrändhet hos läkare.

De nämner också metoder för att skapa hopp för patienter med schizofreni och för att förbättra behandlingsföljsamhet.

Kommentar  
Läste en undersökning idag om att jogging hade lika god antidepressiv effekt som antidepressiva. Men antidepressiva har ingen starkeffekt och kanske 50 % högre än placebo.
KBT mot psykos rekommenderas. Det är en kortvarig och ganska billig terapi på 10 gånger. Psykodynamisk terapi är långvarig och därför dyr samtidigt som effekten inte är bevisad. Psykoterapi är en dyr terapi och samtidigt skall man själv ändra på sitt tankesätt. Har man schizofreni kan man ha svårt att klara sig själv och naturligtvis svårt att ändra på tankarna. Psykoterapi kanske inte passar vid kognitiv nedsättning utan vid lindrigare besvär.
Läkare behöver träffa patienter inom psykiatrin som det har gått relativt bra för att inte bli utbrända. Jag förstår inte varför vissa utklassar psykoterapi som en behandlingsform. Schizofrena behöver få prata i det kaos som de befinner sig i efter en psykos.
Väldigt intressant podd. Diskussion om depåinjektioner för att minska återfall och funktionsförluster. Sedan efter 15 min diskuteras nya antipsykotika, som minskar dopamin via presynaptisk hämning. KarXT verkar lovande med starkare effekt och mindre biverkningar. De vanligaste biverkningar var illamående och kräkningar