Lilly

Diabetesläkemedlet Mounjaro (tirzepatid) bör få användas i EU även mot fetma, där det hos 30 % kan ge 25 % viktnedgång.

Läs mer i LäkemedelsVärlden.

Tirzepatid kan bli världens mest sålda läkemedel enligt Läkartidningen.

Kommentar  
Spännande kille den där Eli. Krigsfånge och mycket mera, har till och med en wikipediasida även om den är svårare att hitta i sökresultaten Eli Lilly. https://en.wikipedia.org/wiki/Eli_Lilly Eli ser inte sådärvärst ursvensk ut kanske brås han på sin mamma Esther Kirby? Många händelser i livet verkar det ha blivit. https://www.linkedin.com/pulse/man-behind-pharmaceutical-giant-eli-lilly-company-angelina-kaul/
Om firman startade 1876 var det troligen från ett apotek, som tillverkade läkemedel och sålde till andra apotek. I början startade läkemedelsföretag ofta från apotek som tillverkade alla läkemedel förr. För Sverige var alla läkemedel före 1914 tillverkade på apotek.
Hmm, Elias kallades för Eli hans släkt hette Lilja. Hittar inte så mycket info kring honom, bara lite här: https://www.sjukhuslakaren.se/burman-darfor-borde-kemipristagarna-ha-namnt-berzelius-i-sitt-tacktal/ Har du några fler bra källor kring artilleristen och kemisten Eli Lilly?

Han startade sin läkemedelsfirma Eli Lilly redan 1876, Jisses och huvudkontoret ligger kvar i samma stad, Indianapolis. Lite rolig och intressant kuriosa.
Verkligen intressant att se hur detta utvecklar sig och om GLP-agonisterna kan verkar bra utan långsiktiva biverkningar. De måste ju trotts allt tas livet ut för att bibehålla effekten. Funderar hur GLP receptorerna omregleras vid längre tids bruk.

Men visst fetma är en allvarlig sjukdom och många medel mot Schizofreni resulterar i fetma och därigenom en ökad skuldbeläggning av den som tar medlet själv. Trevligt med en bra lösning på detta problem.
Lilly kom med Zyprexa på 90-talet, som kunde ge stor viktuppgång hos 50 %. I USA finns en tillsats till Zyprexa, som ger stor viktuppgång hos bara 25 %. Lilly grundades av en svensk-amerikan, som hette Lilja och därför namnet Lilly.