Ozempic

Även om det är tidigt, är vissa psykiatrer "försiktigt optimistiska" för att viktminskningsläkemedel som Ozempic kan ha fördelar för dem som lider av olika psykiska störningar.

Experter på området förklarade att det finns ett samband mellan fetma och vissa psykologiska tillstånd som läkemedlen kan hjälpa till att lindra – även om de sa att det var för tidigt att säga vilka effekter på psykisk hälsa semaglutid, som säljs under olika varumärken, inklusive Ozempic, kan ha, vare sig det är positivt eller negativt.

Läs mer hos Newsweek.

Kommentar  
I USA avslutade 2/3 behandlingen efter ett år. Viktuppgång sker efter avslutad behandling.
https://www.nature.com/articles/d41586-024-01091-8
De kanske minskar inflammation i hjärnan, vilket kan vara bra mot Parkinsons och Alzheimer. Även vid schizofreni diskuteras inflammation:
https://www.nature.com/articles/d41586-024-00118-4
Enligt Wikipedia går patentet ut 2026, så om några år borde det bli mycket billigare.
Det finns många viktminskande preparat på gång och också i tablettform:
https://www.medscape.com/viewarticle/997910
År 2010 kom denna nyhet:
Forskare har upptäckt en molekylär länk mellan felaktig insulinsignalering i hjärnan och schizofreniliknande beteende hos möss. Insulinet reglerar också dopaminet i hjärnan.
https://www.viska.se/nyheter1/4-nya-roen/2615-koppling-mellan-diabetes-och-schizofreni
Om det stämmer är Ozempic intressant inte bara för viktkontroll. Men den måste passera blod-hjärnbarriären.
Mycket märkligt att suget efter alkohol förefaller minska vid användning av Ozempic, trodde det var tvärtom ungefär som ballong i magen verkar öka alkhoholsuget. Dvs personen är densamma men utan möjlighet till tröstätning så väljer förefaller man välja andra lösningar för ändamålet att trösta sig själv. https://www.nytimes.com/2023/02/24/well/eat/ozempic-side-effects-alcohol.html