Psychiatric Tmes

Anavex 3-71  skall inleda Fas II prövningar mot flera neuroutvecklings- och neurodegenerativa störningar inklusive Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, Retts syndrom och schizofreni.

Den fungerar som en SIGMAR1-receptoragonist och M1-positiv allosterisk modulator mot olika symtom hos schizofreni – positiva, negativa och kognitiva –  utan de negativa effekterna förknippade med vanliga antipsykotika.

Ny genetisk forskning har identifierat samband mellan schizofreni och Alzheimers, vilket tyder på gemensamma mekanismer för de två sjukdomarna.

Forskning visar att 30 % av individer med schizofreni inte svarar på terapier, och ytterligare 50 % upplever antingen oacceptabla biverkningar eller bara upplever en partiell förbättring av sina symtom.

Läs mer i Psychiatric Times.

Kommentar  
Jag har för mig att de som får schizofreni i 60 års åldern har högre risk för demens. Det kan vara en undergrupp kanske som har risk för demens. Annars kanske man borde jämföra demensrisken för de med eget boende och gruppboende. Har man svårt att klara vardagen så kanske demensrisken är högre.