Diskussion mellan två amerikanska professorer om hur dopaminet påverkas vid schizofreni, dagens antipsykotikas begränsningar samt resultaten för ett nytt antipsykotika, som verkar via TAAR1.

Revolutionerande. Borde ges till alla nyinjuknade. Nästan inga biverkningar och ingen viktökning. Har effekt på negativa symptom också.

 

Kommentar  
Två kliniska studier på ulotaront kom nyligen utan bättre effekt än placebo. Placeboeffekten var dock hög. Inte ovanligt att antipsykotika misslyckas i större sluttester. Kanske är det mindre bias i stora studier, där enstaka entusiaster får mindre utrymme pga att fler måste involveras. De skall fundera på hur de skall fortsätta.
https://www.empr.com/home/news/drugs-in-the-pipeline/disappointing-results-for-ulotaront-in-two-phase-3-schizophrenia-trials/
Oj det förefaller verkligen intressant och jag kan nästan ingenting om det hela. MAO mycket att lära om TAAR1 och dess funktioner. Att Metamfetamin är en TAAR1 agonist liksom LSD, samt några av de potentiellt antipsykotiska substanser det forskas på ställer gamla modeller på huvudet, med andra ord kan man säkert lära sig mycket nytt om hjärnan som helhet genom att se hur detta system korrelerar med alla övriga.
https://en.wikipedia.org/wiki/TAAR1 Vi får se om det kommer något praktiskt ur dessa mycket lovande tester.
Det lät som preparatet kan komma i USA 2024. Det verkar intracellulärt presynaptiskt så att mindre dopamin frisätts, men de minskar också dopaminreceptorerna postsynaptiskt. Det lät som de trodde att det kan bli problem att skifta från dagens antipsykotika till detta. De trodde att vissa kanske inte svarar på TAAR1, eftersom alla inte gör det för dagens antipsykotika med dopaminblockering.