Forskare i Bergen studerar röster och har funnit att vid röster vid schizofreni riktas uppmärksamheten inåt, medan rösthallucinationer hos psykiskt friska riktar uppmärksamheten utåt och de kan bättre reglera sitt talcentrum.

De försöker att utveckla en kognitiv träning som skall kunna användas för att motverka röster. De har utvecklat en Iphoneapp som heter iDichotic.

iDichotic används för lyssningstester och kan avgöra vilken hjärnhalva som är mest aktiv under språkbehandling. Informationen går sedan till forskarna som använder denna information.

En annan version av iDichotic befinner sig under utveckling för att hjälpa personer med schizofreni med att förbättra fokus och för att bättre identifiera när röster uppträder.

Fördelen med en app är att träningen kan ske överallt utan att någon märker något.

Läs mer hos Felix.

Appen går att gratis ladda ner här.

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2013-06-18 14:12
Jag blev ju kvitt mina röster för att jag märkte att när jag tittade på en tavla, så försvann rösterna. Rösterna försvann när min uppmärksamhet riktades utåt. Jag tränade mig sedan på att koncentrera mig på samma sätt som när jag tittade på tavlan först en timme och sedan utökade jag tiden. Tillslut försvann rösterna helt och detta var för över 20 år sedan och de har inte återkommit sedan dess.
Nissegossen
#1 Nissegossen 2013-06-16 20:23
Fullt klart är att var och en med diagnosen Schizofreni borde få en Iphone gratis, med denna app i! ;-)

Jag tror att det skulle löna sig i längden för samhället genom att man skulle minska på antalet psykoser och därmed akutinläggningar på sjukhus. Några dagar som en patient per år, inte belastar något sjukhus, betalar en ny Iphone till varje Schizofreni patient i hela landet!

Du har inte rätt att posta kommentarer