sjukdomsinsikt

Mer
17 år 6 dagar sedan #74345 av liina
sjukdomsinsikt skapades av liina
Min väninna har varit mer eller mindre psykotisk i över tre år nu. Hon hör ständigt onda röster, ser saker som inte finns, tror hon är förföljd, att det är någon konspiration emot henne.

efter tre år så tycker man att hon borde fått så mycket hjälp att hon förstår att hon är sjuk men hon förstår inte det. Hon har legat inlagd på LPT på en instutition i tre år och fortfarande tror hon verkligen att allt hon upplever är verkligt. Varför har inte vården hjälpt henne att få en sjukdomsinsikt? kommer hon någonsin att kunna förstå att hon är sjuk?

brukar inte det vara första steget i en behandling att man ska försöka få en person att förstå att det är en sjukdom men hon förstår inte det och hennes tankar och idéer om allt blir bara knasigare och knasigare....
Mer
17 år 5 dagar sedan #74377 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet sjukdomsinsikt
Ungefär 50 % av de med schizofreni brukar sakna sjukdomsinsikt. Sjukdomsinsikten kan förloras under en akut psykos, men sedan återkomma när psykosen lagt sig. Schizofrenin brukar vara värst de första åren och sedan brukar de flesta förbättras och efter 5 år mår de flesta ganska hyfsat. Det finns alltså hopp om att din väninna kan förbättras, men det kan ta lite tid. Kognitiv beteendeterapi kan också ges till de som får otillräcklig effekt av antipsykotika. En nackdel med att ha sjukdominsikt är att man då kan drabbas av mer depressioner.