Ensamhet hotar hälsan hos äldre

Mer
11 år 10 månader sedan #492075 av Tikki
Risk att dö i förtid
Ensamhet är ett direkt hot mot hälsan. Framför allt för äldre. Risken att dö i förtid ökar dramatiskt, visar forskning.
Uttrycket "ensam är stark" gäller knappast i verkligheten. I alla fall inte om du är äldre.

Det konstaterar forskare vid University of California, San Francisco (USCF) i USA efter att ha intervjuat drygt 1 600 personer med en genomsnittlig ålder av 71 år. Deltagarna fick svara på frågor som på olika sätt försökte ringa in om de kände sig ensamma, isolerade eller i behov av sällskap.

43 procent uppgav att de kände sig ensamma. Sex år senare hade 22,8 procent av dessa dött, jämfört med 14,2 procent av dem som inte kände sig ensamma.

Läkare bör fråga
Ensamhet var även associerat med större risk för förlust av vitala funktioner, som till exempel förmåga att utföra dagliga aktiviteter och förmåga att utföra uppgifter med de övre extremiteterna.

-Ensamhet är en vanlig orsak till lidande hos äldre personer. Läkare frågar normalt inte om det, men vår studie visar att frågor om eventuell ensamhet kan vara ett bra sätt för att identifiera risk för funktionsbortfall och dålig hälsa, säger Carla Perissinotto vid UCSF.

Studien publiceras i Archives of Internal Medicine.
Mer
11 år 10 månader sedan #492094 av Nissegossen
Kort sagt! Det är dags att skaffa flickvän! :hjärta

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
11 år 10 månader sedan #492117 av Tikki
Jag trodde du hade flera. <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->
Mer
11 år 10 månader sedan #492167 av zoegas
Med internet är man inte ensam.

Åk hem, Packa och lämna planeten!

(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Mer
11 år 10 månader sedan #492181 av Nissegossen

Tikki skrev: Jag trodde du hade flera. <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->


Tyvärr lägger jag inte längre något större jobb, på att få någon tjej. Det är ju så, att åldern tar ut sin rätt. Och även om jag har bra värden med det hormon, som det gäller, så sätter ålder och medicinen stopp!

Jag har fått veta att det beror på bla att det har legat i träda så länge och dessutom är det mycket psykologi bakom, så jag har det i stort sett så att jag saknar förmåga!

Men det innebär inte automatiskt att jag saknar förmåga på andra sätt, tvärtom! Övning ger färdighet och om en tjej kommer till mig, blir hon inte besviken kan jag tala om! <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
11 år 10 månader sedan #492209 av Admin1
De som kände sig ensammare i studien hade kanske fler sjukdomar, som begränsade deras liv och gjorde dem ensammare samt gjorde att de dog tidigare.