Vad göra?

  • Friendly
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
16 år 8 månader sedan #87835 av Friendly
Vad göra? skapades av Friendly
När man märker att en kompis är lätt paranoid och anar det finns mer konstiga tankar därunder.Personen fungerar "normalt" och inte inskriven/haft kontakt med psykvården. Kan man mota olle i grind innan det faktiskt övergår till en psykos. Ibland verkar det som att hjälp endast finns när "det gått för långt". Läste dessutom någonstans att det ideala mot någon som inte haft psykos tidigare inte är att börja med neuroleptika det första man gör.
Mer
16 år 8 månader sedan #87843 av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Vad göra?
Man kan ju resonera kring vanföreställningearna och paranoian så att personen själv upptäcker att det inte är verkligt...
Mer
16 år 8 månader sedan #87966 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Vad göra?
Det finns vanlig paranoia och psykotisk paranoia. Den icke-psykotiska paranoian brukar finnas hos personer med paranoid personlighetsstörning. Den är alltså inte psykotisk.

Psykotisk paranoia finns vid psykoser, som kan finnas vid bl.a schizofreni och vanföreeställningssyndrom. Här är paranoian mer overklig och skruvad typ jagad av SÄPO, CIA eller ryska maffian. Psykotisk paranoia behandlas med antipsykotika som brukar ha hyfsad effekt mot paranoia. Paranoia räknas här till vanföreställningar.

Om din vän har paranoid personlighetsstörning, så är det sannolikt ingen risk för psykos. Psykoser kan ibland påbörjas med ett förstadium där man under lång tid innan psykosen är deprimerad och man kan dra sig undan från det sociala och få problem på arbetet.

Det kan nog vara bra att du är kritisk mot din väns paranoida idéer och säger det till honom. Tyvärr kan det vara svårt att övertyga en paranoid person.
  • Friendly
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
16 år 7 månader sedan #88952 av Friendly
Svar från Friendly i ämnet Vad göra?
Tack för era svar. Problemet är att det är svårt att resonera med paranoida. De fattar misstankar mot en själv istället. Så det är en balansgång. Och lättare blir det ju inte om någon är bra på dölja känslor. Men jag har försökt.