- Inlägg: 12813
- Du är här:
- Hem
- Forum
- Viska
- Psykoser och psykossjukdomar
- Du sköna nya värld
Köttgryta
14 år 11 månader sedan #210152
av Isa-Alise
Hittade billig märgpipa i affären, och gjorde följande gryta som blev jättegod:
5 portioner
500 g märgpipa, högrev, eller likande kött, skuret i lagom stora grytbitar (eller köp grytbitar)
3 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
5 morötter, skalade och skurna i tjocka bitar
2 köttbuljongtärningar
10 enbär
1 tsk salt
lite vitpeppar
4 lagerblad
vatten
Bryn köttbitarna. tillsätt löken och bryn lite till. Tillsätt morötter, kryddor, och vatten så att det täcker kött och grönsaker. Låt puttra på svag värme i en och en halv timme.
ris
Sätt på riset när grytan har puttrat ca en timme, så blir det klart lagom till grytan är klar.
När grytan är klar gör du en sås:
Spadet från grytan
2 msk vetemjöl utrört i vatten
1 dl matlagningsgrädde
ev. lite salt
ev. lite vin eller whiskey, om du har hemma
Tag upp köttet och grönsakerna ur grytan. Tag bort lagerbladen. Använd spadet till såsen.
Red såsen genom att röra ut vetemjöl i vatten, och sedan vispa ned det i spadet från grytan. Tillsätt matlagningsgrädden. Smaka av med salt, och ev. med lite av något starkt som lite vin eller whiskey.
Låt såsen tjockna, och servera sedan genast, gärna med en krispig sallad till.
5 portioner
500 g märgpipa, högrev, eller likande kött, skuret i lagom stora grytbitar (eller köp grytbitar)
3 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
5 morötter, skalade och skurna i tjocka bitar
2 köttbuljongtärningar
10 enbär
1 tsk salt
lite vitpeppar
4 lagerblad
vatten
Bryn köttbitarna. tillsätt löken och bryn lite till. Tillsätt morötter, kryddor, och vatten så att det täcker kött och grönsaker. Låt puttra på svag värme i en och en halv timme.
ris
Sätt på riset när grytan har puttrat ca en timme, så blir det klart lagom till grytan är klar.
När grytan är klar gör du en sås:
Spadet från grytan
2 msk vetemjöl utrört i vatten
1 dl matlagningsgrädde
ev. lite salt
ev. lite vin eller whiskey, om du har hemma
Tag upp köttet och grönsakerna ur grytan. Tag bort lagerbladen. Använd spadet till såsen.
Red såsen genom att röra ut vetemjöl i vatten, och sedan vispa ned det i spadet från grytan. Tillsätt matlagningsgrädden. Smaka av med salt, och ev. med lite av något starkt som lite vin eller whiskey.
Låt såsen tjockna, och servera sedan genast, gärna med en krispig sallad till.