Köttgryta

Mer
14 år 11 månader sedan #210152 av Isa-Alise
Köttgryta skapades av Isa-Alise
Hittade billig märgpipa i affären, och gjorde följande gryta som blev jättegod:

5 portioner

500 g märgpipa, högrev, eller likande kött, skuret i lagom stora grytbitar (eller köp grytbitar)
3 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
5 morötter, skalade och skurna i tjocka bitar
2 köttbuljongtärningar
10 enbär
1 tsk salt
lite vitpeppar
4 lagerblad
vatten

Bryn köttbitarna. tillsätt löken och bryn lite till. Tillsätt morötter, kryddor, och vatten så att det täcker kött och grönsaker. Låt puttra på svag värme i en och en halv timme.

ris

Sätt på riset när grytan har puttrat ca en timme, så blir det klart lagom till grytan är klar.

När grytan är klar gör du en sås:

Spadet från grytan
2 msk vetemjöl utrört i vatten
1 dl matlagningsgrädde
ev. lite salt
ev. lite vin eller whiskey, om du har hemma

Tag upp köttet och grönsakerna ur grytan. Tag bort lagerbladen. Använd spadet till såsen.

Red såsen genom att röra ut vetemjöl i vatten, och sedan vispa ned det i spadet från grytan. Tillsätt matlagningsgrädden. Smaka av med salt, och ev. med lite av något starkt som lite vin eller whiskey.

Låt såsen tjockna, och servera sedan genast, gärna med en krispig sallad till.
Mer
14 år 11 månader sedan #210153 av Geta
Svar från Geta i ämnet Köttgryta
Det låter avancerat med märgpipa. Det har jag
aldrig tillagat. .?
Mer
14 år 11 månader sedan #210156 av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Köttgryta
Det är egentligen inte så krångligt... det tar däremot lite tid... så man kan göra det när man har gott om tid på sig...

Märgpipan kostade 59 kr kilot, så jag fick hela biten för ca 30 kr vilket är väldigt billigt för kött...
Mer
14 år 11 månader sedan #210157 av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Köttgryta
Passar utmärkt att frysa in den färdiga rätten, föra att ta upp matlådorna vid senare tillfällen... då får man 5 middagar för ca 50 kr... ca 10 kr portionen...
Mer
14 år 11 månader sedan #210166 av Bitte
Svar från Bitte i ämnet Köttgryta
Nåt som är gott att ha i sås är konjak.
Mer
14 år 11 månader sedan #210286 av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Köttgryta
Jo, det går utmärkt med lite konjac i såsen... Man kan även bryta smaken med något annat, ex. lite vinbärsgelé...