Goda örtbröd!!!!!

Mer
18 år 1 vecka sedan #37386 av jennynen
Rör ut 20 g jäst i 3,5 dl 37gradigt vatten. Tillsätt 1,5 tsk salt och 1 msk olja. Arbeta sedan ner 500 g dinkel fullkornsmjöl och knåda i ca tio minuter. Degen ska bli elastisk och smidig. Jäs under bakduk i ca 30 min. Medan degen jäser mixar du en kruka basilika, en kruka timjan, 2-3 msk olivolja och några nypor havssalt (eller vanligt salt) i en matberedare eller mixer. (Du kan variera med olika örter efter smak. Det är också gott att ha i lite ruccolasallad.) När degen är färdigjäst kavlar du ut den på ett mjölat bakbord, ungefär som en bulldeg. I stället för smör, kanel och socker breder du ut örtoljan över degen och rullar sedan ihop den precis som en bulldeg. Därefter skär du små "bullar" ur rullen och lägger på en bakplåtspappers- klädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader, täck plåten med en bakduk och låt jäsa 30 min till. När det är dags att sätta in bullarna kan du antingen pensla dem med lite vatten och strö över sesamfrön eller grädda dem som de är. Håll koll tills de har fått lite fin färg, det tar ungefär 20-30 min. Skär sedan bullarna och ät med smör och eventuellt önskat pålägg. Otroligt gott!!!!
  • /Sofie at work
  • Besökare
  • Besökare
18 år 1 vecka sedan #37393 av /Sofie at work
Svar från /Sofie at work i ämnet Goda örtbröd!!!!!
Har själv börjat baka bröd igen under denna vinter-vår. Även nu prövat Dinkel som du nämner. Tack för tipset. Blir det tydliga "ränder" när man snittar bullarna, ungefär som en kanelbulle? Låter så. Eller arbetar du in kryddorna jämnt i degen?

/Sofie
Mer
18 år 1 vecka sedan #37484 av jennynen
Svar från jennynen i ämnet Goda örtbröd!!!!!
Sofie!

Precis som du har jag nyligen upptäckt dinkel och är lite småförälskad. Degen är så skön att knåda, blir så elastisk. Angående örterna så ska det precis som du säger bli "ränder" av det gröna liknande de bruna i en kanelbulle. Ört- och oljblandningen blir som en grön smet som man breder på degen. Sen arbetar man inte in det på något sätt utan rullar bara ihop. Smarrigt!

Har du något dinkelrecept till övers kanske?

<!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->
Mer
18 år 1 vecka sedan #37491 av Sofie
Svar från Sofie i ämnet Goda örtbröd!!!!!
Har du prövat hela korn av dinkel? Som hela sädeskorn som man kokar i vatten i en halvtimme. Kan ätas till maten ungefär som ris. Såg ett recept på dinkelsallad i SvD, men tyvärr slarvat bort det, tror det var soltorkade tomater och fårost blandat med hel dinkel. Tycker att hela korn av dinkel ger en väldigt långvarig mättnadskänsla, och så är det litet mera "tuggigt".

Har även haft en period av gröt med hälften dinkelflingor hälften havregryn. Gott att blanda i torkad frukt och/ eller russin, istället för att ha sylt på. Även ett halvt tärnat fäskt äpple i gröten är gott.

Sista jag skulle handla mjöl av dinkel blev det den finmalda sorten. Smakade ungefär som vetebröd, men kanske litet mera saftigt och elastiskt.

/Sofie
Mer
18 år 1 vecka sedan #37498 av jennynen
Svar från jennynen i ämnet Goda örtbröd!!!!!
Jag gjorde pizza på dinkelsikt härom veckan. Det var både lätt och jättegott. Jag har köpt hela dinkelkorn och tänkte ha det i bröd så att det blir härligt grovt. Men det låter spännande att ha det i sallader. Måste testa. Jag äter havregrynsgröt varje morgon. Borde nog börja variera med lite dinkelgryn då. Tack för tipsen!