8 liter köttfärssås

Mer
17 år 1 månad sedan #70181 av Sylviaplath
Det här är den godaste köttfärssåsen som kan göras utan egenhändigt gjort tomatsås. Som bonus är den också billig och väldigt nyttigt. Receptet har tillkommit under cirka 25 års fokus på absolut bästa smak, frånsett att tomatsåsen nedan är köpt och inte hemgjord på plommontomater... Ingredienserna kan med fördel köpas på t ex Willys...

Recept: Köttfärssås, 8 liter

Det här behöver du:
Ingredienser Cirka pris/kronor


2 kg nötfärs, max 10% 80
I pkt vetegroddar 7
1 stor burk tomatkross (3 liter) 30
4 stycken stor gul lök 12
3 stycken paprika 12
1 bunke turkisk (1 liter) 18
1 dl grädde (40%) 5
500 g torra röda linser 8

Vitlök, pulver eller färsk
Italiensk sallandskrydda
En hel del timjan, pulver eller färsk
Lite salt och peppar
Rapsolja
Fullkornspasta i önskad mängd

Såhär gör du:
1. Blötlägg de röda linserna

2. bakfolie på plåt i ugnen. I med köttfärsen. På med lite rapsolja och rikligt med ovan kryddor. Slå in i folie. Sätt på ugnen och ha köttfärsen på 125 grader i ca 1 timme. Nu bör köttfärsen vara ’mjuk’ och nästan klar.

3. Fräs lök och paprika i en tefal/teflonpanna med några matskedar rapsolja. När det är klart häller du i pkt med vetegroddar och rör hastigt om. Tillsätt eventuellt all sky från plåten med köttfärs. Obs, det ska se ’torrt’ ut. Häll rätt snabbt i en stor, stor gryta. Gärna 10 liters.

4. Sätt på grytan på låg värme. För över köttfärsen.Finfördela’ den vid behov. Rör om tills köttfärsen är helt genomstekt.

5. I med de röda linserna och rör om en liten stund.

6. Häll i grädden och rör snabbt i ca tre minuter.

7. I med all tomatkross och rör om.

8. I med matlagningsyoghurt och rör om mycket noga i flera minuter.

9. Låt puttra under omrörning ca 15 minuter – minst!

10. Smaka av med salt, peppar timjan och ev mer vitlök

Klart! Ställ ut på balkong eller liknande över natten. Frys in det du inte behöver vilket bör vara rätt mycket. Servera med permesanost och fullkornspasta i önskad mängd.

OBS! Att köttfärsen görs i ugnen är främst av smakskäl. Att steka blir för fett. Att inte ha fett i när man steker blir inget gott. Och sen spar det tid också. Medan den tillagas där kan du göra något annat. Sen blir det mindre os också…

Att rapsolja används är för att det är en bra olja, som dels tål hög värme och dels är rätt nyttig. Det blir inte godare med annan olja

Vetegroddarna används främst för att det helt enkelt är väldigt gott. Dessutom det ger fibrer. I den här mängden fyller det också ut köttfärsen och gör köttfärssåsen mindre ’hård’. Med så här mycket kött i köttfärsen finns annars risken att den blir för hård i konsistensen

Linserna tillsätts då det i den här mängden blir gott. Det är också magert och har hög proteinhalt. Gillar man inte linser kan man förstås utesluta det. Gröna linser är uteslutet. De är för stora och också lite för hårda. Mixar man sojabönor blir det också bra, bara de är mixade dvs

Att inte bara 10% yoghurt, utan också grädde tillsätts är av smak- och nyttighetsskäl. Mer grädde gör bara köttfärssåsen ’tung’.

Att ha i yoghurt är främst av smakskäl. Den ’rundar av’ när den är 10%. Har man däremot gjort sin egen tomatsås av plommontomater ska man däremot absolut inte ha i yoghurt.

Japp! Det här tar inte särskilt lång tid. Spar tid för handling och matlagning också. Det ger möjlighet att ha ett jättestort kalas, och ändå ha en massa mat över. Kvalitet och näringsinnehåll är mycket högt. Det är billigt (4-5 kr/portionen). Men viktigast... det är den godaste köttfärssås som kan göras utan egenhändigt gjord tomatsås...
  • Melun
  • Besökare
  • Besökare
17 år 1 månad sedan #70191 av Melun
Svar från Melun i ämnet 8 liter köttfärssås
Hehe... 8 liter för en ensamstående....jaaa, kanske
Mer
17 år 1 månad sedan #70195 av Bitte
Svar från Bitte i ämnet 8 liter köttfärssås
Man kan frysa in det i portioner.
Mer
17 år 1 månad sedan #70198 av Skötaren
Svar från Skötaren i ämnet 8 liter köttfärssås
eller bjuda hem gäster...
  • Melun
  • Besökare
  • Besökare
17 år 1 månad sedan #70211 av Melun
Svar från Melun i ämnet 8 liter köttfärssås
Det förståss