Tips om din ekonomi

 • Admin1
 • Admin1 Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
23 sep 2017 09:57 - 28 maj 2018 17:25 #974343 av Admin1
Tips om din ekonomi skapades av Admin1
Personer med funktionsnedsättning har bara 65 % av en normallön i ersättning eller lön. Olika bidrag utjämnar dock och skillnaden blir till slut bara 10-15 %. Många har dock konstanta problem med ekonomin. Dålig ekonomi eller låg socioekonomisk status kan förkorta livet med 2 år jämfört med hög socioekonomisk status.

Några råd:


Köp inte saker den 18:e när ersättningen kommer utan vänta till den 11:e strax innan pengarna kommer. Oklokt att handla direkt så att pengarna tar slut snabbt.

Bostadstillägg kan fås vid lägre sjukersättning eller aktivitetsersättning. Kan ge upp till 95 % av hyran och max 4750 kr per månad (2017). Om mindre än 5090 kr kvar när hyran är betald kan du få Särskilt bostadstillägg och det fås automatiskt vid din ansökan.

Handikappersättning kan ansökas via Försäkringskassan vid hjälpbehov minst 2 timmar per dag, hjälp för studier eller arbete samt vid merkostnader för sin funktionsnedsättning på minst 12626 kr per år. Läs mer här.

Förmånsintyg för pensionärsrabatt kan fås av Försäkringskassan vid aktivitetsersättning/sjukersättning. Ger pensionärsrabatt hos t.ex frisörer, bio mm.

Försök att sluta röka! Du kan spara upp till 2000 kr/månad. Att snusa kan kosta bara 250 kr/månad. Portionssnus blir billigare än lössnus.

Sök hjälp mot ditt missbruk, som kostar mycket och dessutom gör dig sjukare.

Studielånsinbetalning kan fås uppskov med vid låg inkomst och efter ansökan till CSN. Studielånet kan avskrivas vid lägre sjukersättning (max 112 000 kr/år, 2017) efter ansökan.

Tandläkarbesöken kostar bara som ett läkarbesök eller blir gratis vid frikort för vård om du skaffar grönt kort eller tandvårdsintyg.

Särskilt tandvårdsbidrag på 600 kr per halvår kan du få via din psykiater om du använder antipsykotika som minskar salivbildning.

Vid stora utgifter för t.ex. läkemedel, tandläkare, glasögon går det ofta dela upp inbetalningarna på flera månader.


Skaffa Personligt Ombud eller kuratorshjälp för att få hjälp att ordna bidrag och sköta din ekonomi.

Sök pengar från fonder med ev. hjälp av kurator. I Stora Fondboken på biblioteket finns fonder att söka ur. En på viska.se har fått 30 000 kr per år från olika fonder.

Försök handla det mesta på secondhand typ Kupan eller begagnat på annons. Folk gör sig av med nästan oanvända saker och det är hur billigt som helst. Ett par jeans kostar 40 kr där. Lidl är billigast på nya jeans och skor.

Bästa antipsykotikan är Zyprexa/Olanzapin, Risperdal/Risperidon och Aripiprazol/Abilify , som är billiga och bäst. Har du bara ett sådant läkemedel kan du säkert spara 1000 kr per år.

Om du byter antipsykotika och går upp mer än 3 kg kontakta din läkare för att stoppa viktuppgången. Dyrt med mat och kläder om du går upp 50 kg.

Att laga maten själv blir billigare än färdigrätter och du har tid att laga mat. Appen Matglad kan hjälpa dig.

Att prenumerera på e-tidning, som kan läsas i surfplatta kostar bara 100 kr per månad. En papperstidning kan vara mycket dyrare upp mot 700 kr per månad.

Läs tidningar, tidskrifter och låna böcker på biblioteket, så du slipper köpa dem.

Att börja jobba ger ökad inkomst. Med schizofreni kan du få chans att jobba via IPS-modellen.

Gym, motionsaktiviteter, ridning, vissa kurser, föreningar, praktik mm kan med aktivitetsersättning få via Försäkringskassan. Har man ont om pengar till gym och sjukersättning kan man ansöka om bidrag från kommunen.

Har du gjort ett dyrt och onödigt inköp? Det kan gå att häva med hänvisning till din sjukdom. Läs mer här.

Promenera eller cykla istället för att åka buss – billigt och nyttigt.

Har du hel sjukersättning före juli 2008 kan du arbeta och få lön 44 300 kr per år utan att sjukersättningen minskas. Men du måste ansöka hos Försäkringskassan först. Har du 25 - 75 % sjukersättning är beloppet högre.

Med en hårklippningsapparat (300 kr) kan du klippa dig själv billigt och spara 1000 kr per år.

Krånglar din dator fråga om hjälp i forumet. Googling kan lösa det mesta. Onödigt att betala en firma 2500 kr för något, som går att fixa själv mycket snabbare.

Undvik personer som vill låna pengar. Hänvisa dem till deras anhöriga som har ett ekonomiskt ansvar för dem.

Vid kris leta pantflaskor och pantburkar i returkärlen för metall, plast och glas i ditt soprum eller närliggande soprum.

Ha ett reservlager med billig mat för två veckor i form av havregryn, konserver eller djupfryst, så du har mat om pengarna tar slut.

Berätta för dina släktingar med god ekonomi hur mycket du får ut i månaden. Kanske kan du då få ekonomisk hjälp från dem.

Vid svår ekonomisk kris kan Kyrkan eller Frälsningsarmén hjälpa – tala med en diakon i församlingen.

Om du har stora ekonomiska problem ständigt, som är jobbiga, så diskutera med en kurator om du kanske skall skaffa t.ex. godman. Alla klarar inte att sköta sin ekonomi själv.

Krisboken av Vanja Persson handlar om hur du överlever på sjukersättning. Du kan låna den på biblioteket och få tips.


www.viska.se/sjalvhjalp/5713-tips-om-din-ekonomi
Last edit: 28 maj 2018 17:25 by Admin1.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Nissegossen
 • Nissegossen Profilbild
 • Offline
 • Jubelhedersmedlem
 • Jubelhedersmedlem
 • Gubben
Mer
05 jan 2019 19:09 #1118866 av Nissegossen
Svar från Nissegossen i ämnet Tips om din ekonomi
Min blivande gode man har insett att jag kan få handikappersättning och den betalar hans arvode och annat. Det är på gång han skall godkännas av tingsrätten som även skickat till mig en förfrågan om mina person uppgifter.

Kuratorn på mottagningen är den som driver frågan med bostadsföretaget och hon fick en fullmakt till efter jul, så hon har agerat dragit i rätt trådar, nu är det självgående. Bara att vänta och se. Personligt ombud tyckte det var onödigt då jag redan har bra hjälp. sedan tidigare har jag kontaktat hyresgästföreningen om det skulle gå till en tvist i Tingsrätten, men det är aktuellt först när bostads företaget lämnar det till tingsrätten det är först då hyresgästföreningen kan kopplas in och jag ingen annan skall kontakta dem då det inte går med ombud

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Admin1
 • Admin1 Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
06 jan 2019 13:12 #1119036 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Tips om din ekonomi
Ta med vårdkostnader och mediciner för det fick Räven handikappersättning för också. Du kan också ta hemtjänstavgiften för du hade ju boendestöd = gratis hemtjänst tidigare.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
06 jan 2019 15:15 #1119084 av Hoppfull
Svar från Hoppfull i ämnet Tips om din ekonomi
"Vi känner en stigande oro för att patienter med allvarliga sjukdomar eller långvarig psykisk ohälsa inte har råd att ta del av vården. Det är inte hållbart att människor inte kan behandla sin sjukdom, skaffa de hjälpmedel man behöver och i värsta fall riskerar att dö på grund av bristande ekonomi. Inte minst när den bristande ekonomin beror på samhällets oförmåga att ge en ekonomisk grundstomme till dem som behöver det allra mest".

www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/01/04...KmyrXmwG26F-gWl0WurM

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Nissegossen
 • Nissegossen Profilbild
 • Offline
 • Jubelhedersmedlem
 • Jubelhedersmedlem
 • Gubben
Mer
06 jan 2019 15:33 - 06 jan 2019 15:35 #1119091 av Nissegossen
Svar från Nissegossen i ämnet Tips om din ekonomi
Vi kostar levande och som döda

Som i skolorna under nazisterna hade följande i läroboken ett räkneexempel vad kostar en mentalsjuk och vad kostar en mauserpatron? Är vi där igen?

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Last edit: 06 jan 2019 15:35 by Nissegossen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
06 jan 2019 15:36 #1119092 av Malen
Svar från Malen i ämnet Tips om din ekonomi
Att leva med någon annan kan också minska kostnaderna.
Tvättmedel, toapapper och tandkräm blir billigare.
Hyran delas på två. Att ha inneboende kortare perioder kan också vara en bra idé rent ekonomiskt.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Nissegossen
 • Nissegossen Profilbild
 • Offline
 • Jubelhedersmedlem
 • Jubelhedersmedlem
 • Gubben
Mer
06 jan 2019 15:46 - 07 jan 2019 08:16 #1119094 av Nissegossen
Svar från Nissegossen i ämnet Tips om din ekonomi
Vad gäller hyran var det så när vi var här bägge två mitt ex och jag, då var det aktuellt att vi skulle betala som gifta och 2004 gick vi igenom pärmarna vad gäller ekonomi och vi slängde papper från 90-talet hon sade se här jag har lika mycket ut som 1994. Det är ännu sämre nu.

Cecilia
Om du flyttar till stan och jag har lägenheten kvar, alternativet en fiktiv koja i skogen så får du här min E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
om du söker bostad

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Last edit: 07 jan 2019 08:16 by Admin1.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
06 jan 2019 16:06 #1119101 av Utomjordingen
Svar från Utomjordingen i ämnet Tips om din ekonomi
Min kvinna tjänar soppas mycket och jag så lite så hon tycker att jag lika gärna kan ha min låga sjukersättning till vad jag vill. Brukar köpa prylar till min hobbyverksamhet, öl och spela spel om pengar för min sjukersättning.

Lovat min kvinna att hon ska få hälften om jag vinner en storvinst någon gång. Ibland tänker jag att jag kanske borde spara pengar men tycker att det blir lite allt för outhärdligt att leva då. Aktier är ingen bra lösning heller om man har låg kapital.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Likartade ämnen

Trådens ämneRelevansDatum för senaste postning
Ta hand om dina tänder! Tips här!2måndag, 15 oktober 2018
Cisordinol depot VS Cisordinol tbl.2lördag, 27 januari 2007
Hur påverkar din IQ din vardag?2fredag, 22 januari 2021
Hur tog dina närmaste din diagnos?2tisdag, 04 Maj 2010
Delar dina föräldrar och syskon din tro?2måndag, 29 december 2014
Sidan laddades på: 0.230 sekunder