Hur fungerar er behandling?

  • Maze
  • Maze Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Bronsmedlem
  • Bronsmedlem
Mer
03 okt 2012 15:08 #522990 av Maze
Hur fungerar er behandling? skapades av Maze
Finns det någon här som får behandling för sin schizofreni genom samtalsterapi och inte enbart medicinering och ett och annat möte med läkare eller vård-och-behandlingssamordnare? Alltså terapi från utbildad terapeut, psykolog eller psykoterapeut minst en gång i veckan?

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
03 okt 2012 16:13 #523023 av Inwatto
Svar från Inwatto i ämnet Hur fungerar er behandling?
När jag jobbade som programmerare gick jag samtidigt i intensiv terapi hos en psykolog två ggr i veckan. Det gick tillslut inte att både ta Zyprexa, jobba för brödfödan och jobba med mig själv. Kraschade och miste jobbet men fick sjukersättning istället.

Provade sedan att gå privat en gång i veckan i terapi för att försöka bli friskare. Blev sjukare igen och gav upp efter bara 10 veckor.

Senare har jag gått i stödsamtal en gång i veckan under flera år. Det har varit bra. Så bra, att jag kunde prova KBT mot depression hos en annan psykolog med gott resultat.

Nu går jag i stödsamtal en gång varannan vecka hos en av två skötare. Det är lite i underkant vad jag behöver, men bättre än inget. De verkar tycka att jag är "psykiatriserad" som behöver vård. Jag tycker att så länge man går på medicin, som kan göra en nedstämd, så behöver man uppföljande vård av människor för att uppväga nackdelarna (med Abilify i det här fallet).

Prata inte med hat i munnen!

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
04 okt 2012 13:48 #523307 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Hur fungerar er behandling?
Psykoterapi mot schizofreni fick dåligt rykte på 60-talet när det visade sig att psykoanalys gav en försämring hos de flesta. Senare har det dock visat sig att psykoterapin KBT ger 30-50 % minskning av positiva symptom och det är det bästa resultatet hittills vid schizofreni. KBT kostar nog en 10000 kr att genomgå, men det anses billigt för att vara psykoterapi eftersom KBT:n ges endast vid 11 tillfällen.

Man skall nog inte ha så överdriven tilltro till hjälp från psykologer för en av de som varit sjukast här på sajten hade en mamma som var psykolog. Han borde ju egentligen ha varit friskast här om psykoterapi är lösningen.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
16 okt 2012 18:43 #526239 av MsTibbs
Svar från MsTibbs i ämnet Hur fungerar er behandling?
Jag gick hos psykolog typ varannan vecka i två år, det var pga Aspergern jag fick psykologen men i journalen står det jag var där pga "svår ångest". Det var även den psykologen som nämnde bipolär först redan på första samtalet. Har sedan gått på känslohanteringsterapi i grupp, den var för borderline och liknade DBT (fick köra så eftersom det inte finns riktig DBT i Värmland än). Jag har nu inte haft samtalskontakt på två år cirka, men läkaren sa jag skulle få samtal hemma eller på psyk med psykosenheten en gång i veckan om jag får schizoaffektiv istället för bipolär.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
16 okt 2012 21:57 #526282 av Mammuten
Svar från Mammuten i ämnet Hur fungerar er behandling?
Fabian ligger i startgroparna för regelbundna samtal med psykolog. Psykologen har tidigare varit yrkesverksam inom en konstform som Fabian brinner för. Samtidigt som de pratar om hur man hanterar röster, betydelsen av att fortsätta medicinera etc så ska psykologen hjälpa Fabian med ett konstprojekt.

Dessutom blir detta inget psykologen gör bara för Fabians skull, jag märker att han tycker att det är genuint kul att ägna sig åt konsten tillsammans med Fabian.

Även vi föräldrar ska få psykologhjälp för att kunna vara bra föräldrar åt både Fabian och hans syster (som förstås ofta kommer i kläm). Och för att inte tappa bort oss själva eller varandra i allt det slit som uppstår när ett barn blir sjukt.

Skulle tro att det Fabian får blir ganska KBT-aktigt. Jag återkommer säkert och berättar hur det fungerar framöver.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
16 okt 2012 22:32 #526296 av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Hur fungerar er behandling?
Jag har fått:

Psykospsykoterapi av psykoterapeut, 1 gång varannan vecka i 6 års tid.

KBT 1 gång varannan vecka i 1 års tid, av en psykolog.

DBT 1 gång varannan vecka i 1 års tid, av en psykoterapeut.

Går nu en Mindfulnessutbildning, varje vecka, även denna ledd av en psykoterapeut.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
16 okt 2012 22:40 #526299 av Utomjordingen
Svar från Utomjordingen i ämnet Hur fungerar er behandling?
Om jag minns rätt när jag var tvångsinlagd (och spelade frisk) år 1990-1992 så hade jag psykologmöte två gånger i veckan under två-tre år. Tji, fick ni dårhuset som ville att jag skulle vara tvångsinlagd i sex år men så kom jag ut efter ungefär två år istället - ha, ha, ha!

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
16 okt 2012 23:18 #526302 av Ready
Svar från Ready i ämnet Hur fungerar er behandling?
Jag går till psykolog en gång i veckan. Det är möjligt att det har haft en positiv inverkan på mig. Tror att det hjälper mot depression att gå till en psykolog.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Likartade ämnen

Trådens ämneRelevansDatum för senaste postning
Hur fungerar det i kyrkan, med schizofreni?!2torsdag, 18 februari 2016
Hur fungerar era relationer med andra?2tisdag, 13 december 2016
Hur fungerar minnet?2onsdag, 08 september 2010
Hur fungerar licenser för dataprogram?2måndag, 02 juli 2012
Hur fungerar Gmail?2onsdag, 16 november 2016
Sidan laddades på: 0.221 sekunder