Silvano Arieti

Silvano Arietis bok Interpretation of Schizophrenia belönades med 1975 års U.S. National Book Award i kategorin Vetenskap.

Mer än 40 år senare är det fortfarande det viktigaste bidraget till den psykologiska förståelsen av schizofreni sedan Kraepelin och Bleuler.

Samtida psykiatriker och psykoterapeuter skulle göra klokt i att granska Arietis enorma bidrag till området.

Trots sitt livslånga engagemang för psykoterapi av schizofreni, nedvärderade Arieti aldrig vikten av biologisk forskning, och han undvek inte heller behandling med psykofarmaka.

I sin briljans insåg Arieti att det biologiska och det psykodynamiska inte är konkurrerande sanningar utan snarare kompletterar varandra.

Läs mer i Psychology Today.

Ett sammandrag av hans bok finns hos Wikipedia.

Kommentar  
De tre vanligaste psykiska symptomen är ångest, depression och derealisation. Jag tror schizofreni är en blandning av dessa samt lätt autism med kognitiv nedsättning.
Kan det inte vara så att schizofrena personer har ärvt anlag för stark stress och ångest i amygdala (reptilhjärnan). Sedan har de utvecklat försvarsmekanismer som påverkat tankarna. Detta har skett mycket tidigt i livet. De får inte möjlighet att tänka efter.
Det är ett ologiskt tänkande, där förklaringar ofta ges till yttre påverkan, som kan vara ologiskt. Märkt att mina släktingar kan vara ologiska och dra för snabba slutsatser. Att dra för snabba slutsatser är också typiskt för schizofreni även om han inte tar upp det. Det finns en behandling mot paranoia, som motverkas genom att vara långsammare och mer kritisk i tänkandet.
Primitiv är alltså det samma som gammalmodig. Schizofrena har ofta varit isolerade i familjen i en gammaldags miljö.
Gunnar Ekelöf har skrivit om den upphöjda modern.
Han menar också att tänkandet vid schizofreni är gammalmodigt och före grekiska filosofen Aristoteles (som var lärare till Alexander den Store), som införde logiskt tänkande. Vid schizofreni vill man tillskriva händelser till yttre krafter och han kallar det för paleologiskt tänkande.
Min teori är att man tidigt i livet under första levnadsåret har känt så mycket ångest att man lagt sig till med primitiva försvarsmekanismer som tankestopp.
Det konstiga i hans resonemang är att alla föräldrar är dysfunktionella, när ärftligheten är 80 %. 80 % av föräldrarna är dysfunktionella av ärftlighet kanske. Det intressanta med honom som psykolog är att han diskuterar problemen i procentsatser. T.ex 25 % av mödrarna var kylskåpskalla. Så skulle aldrig en vanlig psykolog säga.
Det behövs nog en ärftlighet också men det blir dubbelt upp om många i släkten har samma tendens eller andra yttringar av psykisk ohälsa. Det blir en problematisk brygd. Det kan också vara källa till kreativitet om personerna går utanför boxen.
Svårt att säga om familjen är hela orsaken, eftersom om någon insjuknar i schizofreni blir det stress för hela familjen och särskilt illa om familjens funktionsförmåga är nedsatt. Det är min reservation. Han menar att schizofreni bottnar i extrem ångest i barndomen ger en sårbarhet för resten av livet. Han tror också att daglig psykoterapi skall ges vid akut psykos för att lindra symptomen. Där kan han ha en poäng för det saknade jag också en diskussion om symptomen.