När andra väljer kända publikdragare väljer Vattnäs konsertlada men Anna Larsson och Göran Eliasson i spetsen modernt svenskt.

På torsdag är det nypremiär för Carl Unander-Scharins Tokfursten, som bygger på Elgard Jonsson bok om hur han på Säters sjukhus hittar en väg ut ur mentalvården med hjälp av kuratorn Barbro Sandin som såg och hörde igenom hans schizofreni.

Boken ledde till intensiv debatt om psykvården, och den vill Anna Larsson väcka igen.
-- Vi behöver diskutera respekten för individer som drabbas av psykisk sjukdom, säger Anna Larsson.

Läs mer hos Sveriges Radio.

Kommentarer   
Geta
#4 Geta 2014-07-09 16:44
Elgard Jonsson flyttade till och med hem till sin terapeut. Det är nog inte många terapeuter som ställer upp på det.
Admin1
#3 Admin1 2014-07-09 16:39
När nyheten kom om Elgard, så trodde nog en del att alla med schizofreni skulle kunna botas med samma behandling. Men det blev inte så, sedan var säkert behandlingen säkert väldigt dyr.

Dessutom var väl vården på mentalsjukhusen inte särskilt återhämtningsinriktad utan snarare tvärtom. Mentalsjukhusen var väl bra kanske för 10 % dvs när man är riktigt illa där an. Det finns ju de som faktiskt är det.
Geta
#2 Geta 2014-07-09 16:19
Då, när det var aktuellt tyckte jag att det var intressant. Har sett och hört Elgard Jonsson i verkliga livet. Det var en storm runt Barbro Sandin på den tiden. Hon fick ta emot både ros och ris.
Admin1
#1 Admin1 2014-07-09 15:37
Tycker Tokfursten, som skrevs på 80-talet är inaktuell t.ex mentalsjukhusen, som den utspelar sig på finns inte längre. Sedan tillhör boken gruppen självbiografier, som visar hur tokig man är med schizofreni, vilket kanske inte minskar stigmat precis.

Du har inte rätt att posta kommentarer