<

Git Marie Ejneborn

Git-Marie Ejneborn Looi är specialistsjuksköterska och filosofie doktor i ämnet Omvårdnad.

Hon är universitetslektor vid Luleå Tekniska Universitet. Hon har forskat om och utbildar personal i återhämtningsinriktade arbetssätt. Hon har skrivit flera böcker.

Tillsammans med Sebastian Gabrielsson och Britt-Marie Lindgren har hon till exempel skrivit en med den neutrala huvudtiteln ”Sjuksköterska i psykiatrisk heldygnsvård” men bokens undertitel säger kanske mer om Git-Marie, nämligen ”Lärobok för rebeller”.

I avsnittet nämns hennes  utbildningar i återhämtningsinriktat arbete, en lista över myter i heldygnsvården och en bild om hur man kan tänka kring relationer, behov och åtgärder – den återfinns på sidan 45 i hennes doktorsavhandling Omvårdnad som reflekterande praktik. Den 8 mars 2024 medverkade hon även i NSPH:s webbinarium om om tjejer och kvinnor som vårdas med tvång.

Läs mer hos NSPH.

Kommentar  
Hon började som skötare. Sedan sjuksköterska och psykiatrisjuksköterska. Hon tyckte att psykiatrin var bäst på 80-talet för det fanns mer resurser. Men senare kom ökade krav på evidens inom vården som säkert gör det svårare att få gehör för nya idéer. Trots att missbruk är så central inom psykiatrin om man ser till vårdbehov så nämner hon inte ens det.