Cha Ca Hanoi

Brukar äta denna rätt ganska ofta och COOP har ett recept på nätet.

När jag råkade jag ha tofu hemma, så jag ersatte fisken med tofu som jag skar i bitar som var 0,5 cm tjocka.

Tofu smakade lika bra som fisken gjorde och dillen fastnade på tofun och smaksatte den.  Som fisk använder jag pangasius, som odlas i Vietnam. Fisk heter ca  på vietnamesiska så rätten med fisk heter Cha Ca Ha Noi i Vietnam.  Dvs Grillad hackad fisk Röda floden krök.

Mitt emot fiskrestauranten i Hanoi fanns en annan restaurant, som jag ibland åt på som låg på andra våningen. En gång gick en kvinna med en korg på huvudet in i fiskrestauranten. I korgen fanns en stor fisk på 3 kg som var tjock och rund. Jag har aldrig sett en sådan fisk tidigare. Det påstås att fisken skulle vara catfish, men så såg den inte ut då.

I receptet står koriander, som jag hoppar över för jag såg ej den kryddan i Hanoi. Jordnötterna skall ej krossas utan vara hela. Salladslöken strimlas i 1-2 mm strimlor 5 cm långa. Dippsåsen struntar jag i för den fanns inte. Hur kan jag veta det för jag har ätit många gånger rätten på restauranten i Hanoi, där rätten kommer i från. Det var den enda rätt den restauranten hade.

Stek först på medelvärme gurkmeja och ingefära. Sätt i tofun eller fisken. När fisken är genomstekt efter 3-4 minuter. Ta bort stekpannan från plattan. Rör i jordnötter,dill  och salladslök. Maka dem åt sidan. Lägg i kokta risvermicelli (de var 2 mm tjocka i Hanoi) , som sköljts i kallt vatten och skakats av. Lägg över fisken/tofun + de andra över vermicellin och blanda. På restauranten i Hanoi gjordes det vid bordet av en servitris som blandade ihop det med två ätpinnar. Skålen var uppvärmd med kol på en krukfot.